Lööf: ”Tror absolut att vi kommer överens”

Uppdaterad
Publicerad

Om Stefan Löfven tillkännager sin avgång i morgon kommer Alliansens ledare direkt att sätta sig ned för att diskutera nästa drag. Centerpartiet vill dock fortfarande inte sätta sig i en regering som är beroende av SD, meddelar partiledaren Annie Lööf.
– Vi har lite olika ingångar, men jag tror absolut att vi kommer överens, säger Lööf i SVT:s Aktuellt.

I kväll framträdde Alliansens partiledare i SVT:s Aktuellt för att diskutera de misstroendeförklaringar de riktat mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Samtliga är beredda att tillsammans jobba mot en ny regeringslösning om statsminister Stefan Löfven (S) avgår.

LÄS MER: Efter IT-skandalen: Här är Löfvens alternativ

”Alliansen verkar mer intresserade av regeringskris”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad, som också medverkade i Aktuellt, är kritisk mot att Alliansen har väckt misstroendeförklaringar innan utredningen kring Transportstyrelsens IT-skandal är färdig.

– Det här är naturligtvis en mycket allvarlig fråga, det är historiskt att misstroendeförklaringar riktas mot tre ministrar. Det ska utredas, men det som är anmärkningsvärt är att Alliansen innan den utredning de själva begärt utlyser misstroendeförklaring, Vi måste skapa trygghet och ordning i en tid då vi är beroende av stabilitet och trygghet. Inte kasta in landet i en regeringskris, vilket Alliansen verkar vara mer intresserade av än att utreda själva frågan, fortsatte hon.

LÄS MER: Analys: Så blev skandalen ett faktum

”Ingen anledning att se mellan fingrarna”

På frågan om varför misstroendevotum riktats mot tre statsråd svarade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att hon anser att alla tre bär ansvar för Transportstyrelsen-skandalen.

– Dessa tre är de statsråd som har närmast ansvar för den här krisen. Här har Sveriges säkerhet, enskilda människors och familjers säkerhet, varit i fara, och regeringen har inte tagit ansvar. Vi kallade dessa tre ministrar till riksdagen, Johansson därför att hon ansvarat för Transportstyrelsen, Ygeman och Hultqvist för att de ansvarar för säkerheten, sade Kinberg Batra.

Liberalernas partiledare Jan Björklund:

– Det finns ingen anledning att se mellan fingrarna för att det gäller politiker. Man får ta ansvar när man gör så flagranta fel.

LÄS MER: TV: Det här är ett misstroendevotum

C: Vill inte sitta i SD-beroende regering

Varför väcka misstroendevotum så fort, utan att avvakta utredningen?

Det här händer nu. Sverige är mitt i en säkerhetskris av historiska proportioner. De ansvariga ministrarna har visat att de inte tagit det ansvar som krävs, då är det viktigt att vi agerar snabbt. Vi har funnit att Sveriges säkerhet varit i fara och att regeringen Löfven inte agerat på ett tillräckligt sätt, sade Anna Kinberg Batra (M).

Annie Lööf (C) vidhåller att partiet är beredda att inta regeringsställning med Alliansen, men svarar nej på frågan om huruvida de är beredda att sitta i en regering beroende av SD.

– Det här handlar inte om regeringsfrågan utan om misstroendeförklaring mot tre statsråd. Om regeringen i morgon avgår kommer vi i Alliansen att sätta oss och ta nästa steg. Vi har lite olika ingångar, men jag tror absolut vi kommer överens, säger Lööf.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet