Foto: Scanpix.

Lööf tillrättavisade sina myndighetschefer

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlade Annie Lööf toppcheferna för näringsdepartementets myndigheter för att höra hur deras regler för representation ser ut.

Efter att hårt kritiserade generaldirektören för Tillväxtverket, Christina Lugnet, fått sparken samlades i dag toppcheferna för näringsminister Annie Lööfs myndigheter på näringsdepartementet i centrala Stockholm. Under mötet fick de redovisa hur deras riktlinjer för representation ser ut och hur de följts.

–Jag har gått igenom vad vi har för utgifter och vi har ingenting som vi har problem med, säger Jan Magnusson, chef på Sveriges geologiska undersökning. Han säger att representationen på hans myndighet består av eftermiddagskaffe och frukt till personalen en gång i veckan.

Tillväxtverket ifrågasätts

Spiller över på andra

Jan Magnusson ser en risk att uppgifterna om Tillväxtverket skadar förtroendet även för andra myndigheter. Han säger att han noterat att kommentarer på nätet inte varit så trevliga efter avslöjandet.

–Jag tycker att det är tråkigt om det får effekten att de viktiga uppgifterna som många myndigheter har kan sättas i fråga eller misstänkliggöras

Ovanligt möte

Håkan Ekengren, statssekreterare på näringsdepartementet, beskriver mötet som konstruktivt med en bra dialog.

Han medger att det inte hör till vanligheterna att myndighetscheferna kallas till extramöte utifrån ”enskilda händelser kopplat till representation”.

–Jag uppfattade det som att cheferna förstod Annie Lööfs väldigt tydliga budskap; att hantera skattebetalarnas pengar med vett och se till att jobba under rubriken måttfullhet och se till att ha policy, tillämpningar och kontroller som gör att man följer upp det här. Jag uppfattar att de tog ansvar för det och att de som myndighetschefer förstod de här diskussionerna på ett bra och vettigt sätt.

Hårdare granskning från departementet

Efter skandalen med Tillväxtverket kommer nu departementet tydligare kontrollera att myndigheterna sköter sin representation.

–Vi kommer att följa upp det väldigt tydligt från politiska ledningens sida på våra halvårsvisa generaldirektörsmöten. Sedan har vi årliga myndighetsdialoger. Då träffar vi statssekreterare de enskilda myndigheterna och går igenom vad som hänt. Där kommer intern och extern representation upp som en punkt, säger Håkan Ekengren.

Han utgår också i från att myndigheternas regelverk nu ses över.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet