Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lööfs klimatuttalande i Almedalen sågas

Publicerad

– Grönland kommer förloras. Slukas av havet när vattenytan stiger. Så sa C-ledaren Annie Lööf i sitt tal i Almedalen i går. Men experter ställer sig frågande.

Lööfs sätt att uttrycka sig om Grönland får Michael Tjernström, professor vid Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet, att höja på ögonbrynen. Han är på plats i Visby och lyssnade på talet i går.

– Jag reagerade på en gång när hon sa det. Grönland lär inte slukas av havet, säger han till SVT Nyheter.

– Det man pratar om är att havsytan höjs när Grönlandsisen smälter, inte att Grönland skulle slukas av havet. Möjligen kan hon mena att det är isen på Grönland som försvinner men det är väldigt konstigt uttryckt.

”Borde snacka med talskrivaren”

Grönland har många väldigt höga toppar, påpekar Michael Tjernström.

– Hon borde ta ett snack med sin talskrivare. Jag är övertygad om att Annie Lööf också vet att problemet är att havsytan stiger, inte att Grönland skulle försvinna.

C: Syftade på Grönlandsisen

Även Gunilla Svensson, professor vid Meteorologiska institutionen, tycker uttalandet är märkligt.

– Det låter väl drastiskt. Det tar mycket lång tid att smälta hela inlandsisen. Dessutom finns det ju land under som kommer fram. Om all is smälter ökar havsytan med sju meter, så även om bara en del smälter har vi stora problem, säger hon till tidningen Aktuell hållbarhet.

På Centerpartiets pressjour säger man på onsdagen att talet syftade på att isarna vid Grönland försvinner inte själva Grönland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet