När Plus programledare Sanne Olsson tar hjälp av it-experten Peter Forsman visar det sig att Europaspelets vinstnummer inte är unika nummer. Foto: SVT

Olagligt lotterispel

Uppdaterad
Publicerad

Dubbletter och till och med tripletter av vinstnummer förekommer i lotteriet Europaspelet. Och trots att lotteriet själva utlovar säkra vinster kan Lotteriinspektionen inte garantera att det förekommer några vinster alls.

Den 18 februari synar SVT:s Plus det internetbaserade lotteriet Europaspelet, som i sina säljsamtal utlovar garanterade vinster. 

Men eftersom företaget saknar tillstånd att bedriva lotteri i Sverige saknar också Lotteriinspektionen insyn i företaget. Därför kan myndigheten inte garantera att det förekommer några vinster överhuvudtaget. 

– De bryter mot lotterilagen, säger Josefin Jansson, utredare på lotteriinspektionen. 

Hon berättar att anmälningarna sedan januari 2015 har strömmat in, precis som de har gjort till polisen och Konsumentverket. 

– Det hör av sig flera personer varje dag till oss. De flesta berättar att de känner sig lurade eftersom de inte har sett till den vinst som de säger sig ha blivit lovade. 

Lotteriinspektionen har nu både polisanmält lotteriet för brott mot lotterilagen och gått ut och varnat allmänheten. 

”Troligtvis inget lotteri alls” 

När Plus granskar en av lotteriets dragningar så uppdagas något i det närmaste unikt i lotterisammanhang. 

Det visar det sig att av 2229 påstådda vinstnummer förekommer 202 nummer två gånger. 54 nummer förekommer hela tre gånger. Flera personer kan alltså vinna på samma nummer, förutsatt att det överhuvudtaget finns någon vinst. 

– Jag skulle säga att det här är framslumpade nummer som bara är till för att förvilla. Troligtvis pågår det inget lotteri alls, Peter Forsman, mångårig expert på internetbaserade bedrägerier. 

Läs mer: 

Här konfronterar Plus de ansvariga

Se hela granskningen i Plus den 18 februari, 21:00 i SVT1 – eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.