Lovande behandling mot blödarsjuka

Uppdaterad
Publicerad

En ny genterapi för personer med blödarsjuka har visat sig vara lovande. Forskare i Storbritannien har gett en liten grupp personer med blödarsjukdomen hemofili typ A en injektion med den gen som de saknar för att blodet ska kunna levra sig, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ett år efter behandlingen är resultaten bra för sex av de nio patienterna.

– De fick normala nivåer av den faktor de tidigare saknade i blodet. De behövde inte längre tillföra den i regelbundna injektioner vilket man normalt gör flera gånger i veckan. Och de fick inte heller några blödningar, så det var mycket goda resultat, säger Rolf Ljung, professor vid Lunds universitet, till Ekot.

Han har många patienter med blödarsjuka och har följt många försök. Rolf Ljung är försiktigt optimistisk, men påpekar att man ännu inte vet hur behandlingen fungerar på lång sikt så det är lång tid kvar innan det kan bli en medicin som kan användas i sjukvården.

Resultaten har presenterats i New England Journal of Medicine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.