Love Benigh: KD målar upp hotbild som ligger nära SD

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Med en hotbild som lånad från Sverigedemokraterna äntrade i dag Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor scenen i Almedalen för första gången. Islamistiska svenska krigare hotar det svenska samhället när de återvänder från krigshärdar och därför bör de kunna dömas för landsförräderi, men oron sträcker sig även till invandringen i stort.

Love Benigh

Politikreporter

Ebba Busch Thors tal i Almedalen i dag präglades av den oro som Kristdemokraterna känner. Rysslands mer aggressiva militära hållning i Östersjön, hur problemen med invandringen tar sig uttryck och framförallt hotet mot Sverige när det gäller islamistisk fundamentalism. Unga svenska personer som åker till Syrien och Irak för att strida med Islamiska staten och sedan kommer hem.

Ebba Busch Thors sätt att beskriva vad som sker ligger nära den bild som Sverigedemokraterna hittills gett uttryck för.

Almedalen 2015

Locka SD-väljare

Ett skäl till att så tydligt inrikta sig på frågor som har med islamistisk terrorism och invandring att göra är att försöka locka de väljare som i dag säger sig sympatisera med Sverigedemokraterna.

Redan innan jul förändrade förre partiledaren Göran Hägglund partiets invandringspolitik till att bli tuffare än tidigare och den fick genast ett ökat förtroende. Sedan dess har det däremot kommit få nya förslag och förtroendet har också sjunkit.

Partiet och alldeles särskilt den nya partiledaren Ebba Busch Thor är i starkt behov av en tydlig profilfråga som går att växla in till ett ökat väljarstöd. Partiet fortsätter som det ser ut kräftgången strax under fyraprocentsspärren och frågan är hur stort partimedlemmarnas tålamod är med Busch Thor. Hon har redan retat upp partiprofilen och tidigare rättspolitiske talespersonen Peter Althin så mycket att han valde att lämna partiet och dessutom ersatt gruppledaren i riksdagen trots starka protester bland riksdagsledamöterna.

”Pr-strunt”

När det gäller dagens förslag så är sannolikheten för att det genomförs liten. Regeringen dömer ut det som PR-strunt. Folkpartiet vill däremot införa förslaget, men det återstår att se om de borgerliga partierna kan enas eftersom Centerpartiet hittills varit mycket kallsinniga till en tuffare invandringspolitik.

I Danmark har däremot samma förslag fått stöd av både borgerliga partier, Socialdemokraterna samt Danskt folkeparti. Där har dock anpassningen till den hårdare invandringspolitik som till exempel Sverigedemokraterna driver gått betydligt längre än i Sveriges riksdag.

Svårt att förklara

Ebba Busch Thor gjorde sitt första Almedalstal som partiledare, men hennes stab gjorde vad den kunde för att betona att hon varit på plats tidigare och absolut inte är någon nybörjare. Busch Thor hade stora svårigheter att på presskonferensen förklara hur förslaget om att införa det nya landsförräderibrottet skulle gå till och fick mest hänvisa till en utredning som inte finns, men som man vill få regeringen att genomföra.

Skillnaden mot hennes framtoning på scenen var tydlig. Där kunde hon i lugn och ro föra fram det hon ville få sagt och även ge en rolig avslutning när hon hänvisade till att hennes tämligen nyfödde son krävde hennes uppmärksamhet och det var dags att avsluta talet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2015

Mer i ämnet