Foto: Claudio Bresciani/TT

Analys: Lovorden kan inte dölja den djupa krisen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Liberalernas partiledare Jan Björklund hyllades av de övriga partiledarna efter sin 39:e och sista partiledardebatt i riksdagen. Men trots lovorden kan inget dölja det faktum att han nu lämnar efter sig ett parti i djup kris.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Jan Björklund har utan tvekan varit en av riksdagens mest färgstarka partiledare. Kvick i repliken, slagkraftig och ofta med roliga kommentarer i debatterna. Men han har inte belönats av väljarna. Tvärtom har Liberalerna under hans ledning gjort det ena förlustvalet efter det andra.

I SCB:s senaste partisympatiundersökning hamnar Liberalerna under riksdagsspärren. Krisen i partiet är alltså påtaglig inför det partiledarval som ska ske om några veckor.

Saknat strategisk förmåga

Trots Jan Björklunds debattskicklighet och taktiska talanger är det så här i efterhand uppenbart att han saknat den strategiska förmågan att lyfta sitt parti. Björklunds balansgång mellan kravliberalism och socialliberalism har skapat otydlighet kring partiet. Den allmänna högervinden i opinionen har heller inte gynnat partiet de senaste åren. Samtidigt har konkurrensen om de liberala väljarna varit hård. Centerledaren Annie Lööf har gått segrande ur den striden.

Jan Björklunds avsked av riksdagens kammare var en viktig del av riksdagsårets sista partiledardebatt. En debatt som var ganska avslagen, vilket kanske inte är så överraskande. Det politiska året som gått har varit mer turbulent än något annat de flesta av oss upplevt. Först riksdagsval, sedan en rekordlång regeringsbildning och för några veckor sedan ett EU-val. Kraften, orken och energin räckte inte riktigt till för denna avslutande debatt som också sätter punkt för det gångna riksdagsåret.

Hettade till om brottsligheten

En fråga där det faktiskt hettade till var den grova brottsligheten och gängkriminaliteten. Debatten hölls ju efter en vecka som präglats av nyhetsrapportering kring sprängdåd och skottlossningar.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser här en blotta i regeringens politik och anklagade i debatten statsministern för att helt ha ”tappat kontrollen”. Stefan Löfven kontrade med att regeringen genomfört stora satsningar på polisen och samtidigt skärpt straffen för en rad brott.

Men dagens debatt handlade om mer än brottsligheten. Tvärtom var partiledardebatten spretigare än normalt.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt stod för kritiken från vänster och kritiserade Stefan Löfven för orättvisa skattesänkningar och otillräckliga satsningar på välfärden.

Tvingades försvara sig

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor försökte lyfta problemen inom äldreomsorg och sjukvård, men tvingades i stället mest försvara sig mot angrepp om partiets position i abortfrågan. Både Centerledaren Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven krävde besked i debatten av en pressad KD-ledare.

Statsminister Stefan Löfven valde att fokusera på klassklyftor och behovet av ett starkare samhälle, med tydliga anspelningar på det gamla folkhemmet. Men han blev genast angripen av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som anklagade statsministern för att ha glömt bort hela folkhemstanken.

Samtidigt som dagens partiledardebatt var den sista för Jan Björklund gjorde det nyvalda språkröret Per Bolund premiär i dessa sammanhang.

Hans lite lågmälda och sakliga framtoning sprakade kanske inte i debatten. Å andra sidan är Miljöpartiets största problem idag bland väljarna ett lågt förtroende. Och där kan kanske Bolund komma att fylla en funktion.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.