Den första spannmålsskörden är den som är mest torkskadad. Foto: TT

LRF om torkan: Har inte varit med om något liknande

Publicerad

Lantbrukare tvingas nödslakta sina djur i brist på djurfoder – och för spannmålsbönderna kan hoppet vara ute om att rädda skörden. För dem hjälper inget regn.
– Det är för sent nu, säger bonden Lennart Nilsson som företräder LRF.

SVT Nyheter har tidigare berättat om den svåra situationen för landets bönder. Den torra våren och sommaren har lett till att de kan tvingas nödslakta sina djur då det inte finns tillräckligt med foder för att de ska överleva vintern.

Men torkan drabbar även spannmålsskörden hårt. Så mycket som 40 procent av skörden kan vara förstörd, menar Lennart Nilsson, som är ledamot i LRF riksförbundsstyrelse och själv lantbrukare.

Lennart Nilsson, ledamot i LRF riksförbundsstyrelse och själv lantbrukare.

– Det har kommit någon skur här och där, men jordar är mer eller mindre torkkänsliga och har du en torkkänslig jord kan det bli så att du får nästan ingenting i skörd. Det handlar om intäktsbortfall på miljarder för bönderna.

”Historiskt tufft”

Lennart Nilsson driver själv en gård i Halland. Han är född 1963 och säger att han aldrig har varit med om något liknande.

– Jag har pratat med de äldre bönderna och de har inte heller varit med om något liknande. Det är nog historiskt tufft, och historiskt extremt väder.

För spannmålsbönderna finns det inte mycket att göra, även om det skulle komma regn är det för sent. Lennart Nilsson menar att det kan komma att få konsekvenser även för konsumenterna.

– Det är torrt i hela norra Europa så det kan nog både bli hål i hyllorna och påverka prisbilden på bröd och andra spannmålsprodukter.

LRF: Handla svenskt

Skörden av potatis och andra grödor drabbas inte lika hårt då man ofta bevattnar den skörden, men även där börjar det bli tufft.

– Det börjar bli restriktioner för bevattning. Det finns ingen lantbrukare i Sverige som inte är påverkad av torkan, säger Lennart Nilsson.

Han uppmanar nu svenskarna att handla svensk mat – även när det inte är kris.

– Det gäller att konsumenterna föredrar svenskt inte bara när vi har det besvärligt så att vi kan bygga upp en högre försörjningsgrad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.