Utredningen om LSS, som ger rätt till stöd för vissa personer med funktionsnedsättning, har kritiserats hårt. Nu får den nya direktiv. Foto: TT

Kritiserad assistansutredning får nya direktiv

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer under dagen att presentera nya direktiv till den pågående utredningen om LSS, där bland annat assistansersättningen ingår, erfar TT. Enligt en regeringskälla kommer ändringen ”tas emot positivt” av funktionshinderrörelsen.

– Det är ett resultat av ett arbete som skett där bland annat en dialog har återupptagits med funktionshindersrörelsen, säger källan.

Inom handikapprörelsen hoppas man på att förändringen handlar om kravet på kostnadsminskningar.

SVT granskar LSS-lagen

– Det väldigt ensidiga besparingsfokuset måste plockas bort, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU.

– Till skillnad från den tidigare ministern har Lena Hallengren (S) haft en ganska tät kontakt med många företrädare i funktionshindersrörelsen, så pressträffen måste handla om besparingarna, det kommer den att göra, säger hon.

Förändringarna i direktiven presenteras på en pressträff klockan 11 i dag.

Hård kritik

Inför 2016 uppmanade regeringen Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen av kostnaderna för assistansersättning. I regleringsbrevet till Försäkringskassan inför 2017 togs ordet ”bryta” bort, men regeringen bad myndigheten att ha särskilt fokus på den ökande timutvecklingen.

Besluten ledde till hård kritik från handikapprörelsen, som hänvisade till flera fall där assistansersättningen tagits bort.

Presenteras efter valet

Regeringen tillsatte utredningen av LSS våren 2016 för att göra en total översyn. LSS är lagen som reglerar stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Utredningen har tidigare fått hård kritik från handikapprörelsen, bland annat för förslaget att funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år inte ska ha rätt till personlig assistans. Något som SVT tidigare rapporterat om.

LSS-utredningen ska enligt planen presenteras efter valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet