Lugnaste natten i Stockholm

Publicerad

Trots bilbränder stenkastning och 16 personer gripna i Stockholm har natten ändå varit den lugnaste på en vecka.

Natten till söndagen blev betydligt mycket lugnare än de föregående i Stockholms förorter, summerar polisen, som satsat hårt på närvaro ute bland människorna i de värst utsatta områdena.

16 gripna med masker och gatuvapen

Ett tiotal uppbrända bilar, ett par incidenter med stenkastning och ett misshandelsfall var facit vid femtiden på morgonen.

– Det har absolut varit en mycket lugnare natt. Vi har lagt mycket möda på att få igång en dialog med dem som ställer till bråk, men också med de motkrafter som rör sig därute, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

– Det finns en väldigt massa rädsla i de här områdena nu.

Under natten greps sammanlagt 16 personer för förberedelse till misshandel eller grov misshandel. Tolv personer togs vid Telefonplan i södra Stockholm och ytterligare fyra i Fittja.

– I bilarna hade de masker och utrustning för att slåss och göra människor illa, säger Albin Näverberg.

Misshandlades med hammare

Vid några tillfällen råkade poliser ut för stenkastning, men ingen skadades. I Jordbro utsattes polisen för ett fritagningsförsök i samband med ett gripande och fredade sig med tårgas. I Rinkeby gav sig en grupp människor på en person som misshandlades med en hammare.

I resten av landet beskriver polisen natten som en rätt ordinär sommarvarm lönehelg, med mycket fylla och bråk, men utan organiserade oroligheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet