Lurande telefonbolag hotas av konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Telefonbolaget 4one lurade hundratals äldre. Nu hotas det av konkurs och polisutredningar, och bolaget har tvingats släppa mängder av missnöjda kunder – däribland cancersjuke Göran Andolf.

– Att det går att göra såna här busaffärer, det trodde jag knappt var möjligt i Sverige faktiskt. Det är så krångligt det mesta annars, säger Göran Andolf till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har i flera artiklar granskat telefonbolaget 4one, som fått hundratals klagomål av äldre som lurats in i långa företagsabonnemang. När de velat ångra sig har de krävts på 10-15 000 kronor och hotats med både inkasso och domstol.

Kritiserade telebolaget 4one

Efter vår granskning agerade flera av 4ones samarbetspartners och under några veckor uppgav 4ones ledning att man skulle vidta åtgärder för att återvinna förtroendet.

Aldrig varit med om värre

Men i dag står personalen utan jobb och bolagets lokaler är tömda. SVT har talat med flera tidigare anställda som är mycket missnöjda med att de inte fått ut sina sista löner och inte fått någon utlovad uppsägningstid.

Några av dem skriver i ett mejl att de vill be de lurade kunderna om ursäkt:

”Som anställd har vi aldrig varit med om något värre. Detta har bidragit till en enorm stress både psykiskt och fysiskt då de har handlat oansvarigt och satt oss i en fruktansvärt svår situation. Vi tror och hoppas att alla 4ones kunder, samarbetspartner och anställda inser allvaret och inser att den enda lösningen är genom en rättslig process”, skriver de.

Lämnat in konkursansökan

För att få sina löner, alternativt pengar från den statliga lönegarantin, har nu anställda lämnat in en konkursansökan mot bolaget, som kommer att behandlas av tingsrätten om några veckor.

Samtidigt har styrelsen bytts ut i 4one flera gånger om under de senaste veckorna. SVT har varit i kontakt med flera av de nya ledamöterna som menar att de blivit placerade i styrelsen mot sin vilja, och som därför polisanmält det inträffade.

Polisutredningar har startats både i Sundsvall och Östersund gällande misstänkt urkundsförfalskning, alltså att de bolagsstämmoprotokoll som ligger till grund för ändringarna, varit misstänkta förfalskningar.

Enligt de inskickade protokollen har de nyblivna ledamöterna inte bara varit med på att väljas in, utan dessutom närvarat på bolagsstämmorna, fört protokoll och i ett fall varit ordförande för bolagsstämman.

Identitetskapning

SVT har varit i kontakt med flera av de ofrivilliga styrelseledamöterna, som misstänker att de blivit utsatta för identitetskapning. En av de drabbade har sjukskrivit sig från jobbet och känner sig i dag mycket orolig för vilka juridiska och ekonomiska konsekvenser styrelseplatsen ska få vid en konkurs.

4ones ägare uppger i dag att han sålt bolaget, vars namn nyligen ändrades från 4one Group AB till Bolera Group AB. Han säger att ledningen bara skickat in uppgifter om nya styrelseledamöter på uppdrag från de nya ägarna, och han har ingen förklaring till varför han och hans medarbetare skickat in stämmoprotokoll med personer som förnekar att de över huvud taget närvarat på någon bolagsstämma.

”Jag litar på Sverige”

Telefonbolaget 4one hade enligt de anställda som mest ett par tusen kunder. I dag finns ungefär 800 kvar, vars abonnemang nu administreras av inkassobolaget Alektum. Alektums ledning uppger att en stor del av kunderna är nöjda, men skriver:

”Om det är någon som är missnöjd  och har synpunkter på sina avtal och dess införsäljning så välkomnar vi dem att vända sig till oss så att vi tillsammans kan hitta en lösning som gör kunden nöjd.”

Göran Andolf, vars fall SVT tidigare berättat om, har nu kunnat byta tillbaks till sitt tidigare telefonbolag och välkomnar beskedet att 4one lagt ned verksamheten.

–Jag litar på Sverige får jag nog säga. Om jag tycker att jag har rätt så har jag rätt. Och det hade jag ju.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade telebolaget 4one

Mer i ämnet