Löfven kan andas ut för tillfället – misstroendeomröstningen mot hans justitieminister kommer inte att gå igenom i riksdagen. Men lyckas inte regeringen knäcka brottsutvecklingen är Stefan Löfven (S) rökt i nästa val, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Foto: Fredrik Strandberg/TT

Analys: Lyckas inte regeringen knäcka brottsligheten är Löfven rökt i nästa val

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Statsminister Stefan Löfven kan andas ut – i alla fall för stunden. Regeringen klarar den kommande misstroendeomröstningen. Det stora hotet handlar i stället om förtroende: Lyckas inte regeringen knäcka brottsutvecklingen är Löfven rökt i nästa val.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den allt grövre kriminaliteten i Sverige med dödsskjutningar, sprängdåd och gängbrottslighet har blivit den helt dominerande frågan i svensk debatt.

De åtgärder regeringen har vidtagit har hittills inte visat sig vara tillräckliga.

I detta läge har Sverigedemokraterna valt att väcka frågan om en så kallad misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Han har misslyckats med att möta och bekämpa det eskalerande våldet och bör därför avsättas av riksdagen, menar SD.

Saknar stöd

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har förklarat att de tänker stödja misstroendeförklaringen. Intressant med tanke på att det är första gången M och KD ansluter sig till en misstroendeförklaring väckt av SD.

För riksdagens beslut spelar det dock mindre roll. I och med att Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet förklarat att de tänker stödja justitieministern saknas stöd i riksdagen för en misstroendeförklaring.

Därmed sitter Morgan Johansson säkert på sitt departement och statsministern kan andas ut. I alla fall för stunden.

Men – den nu begärda misstroendeförklaringen är inte och har aldrig varit det stora hotet mot Löfven och hans regering. Det är i stället brottsutvecklingen i sig. Att upprätthålla säkerhet och trygghet i ett samhälle är en regerings grundläggande uppgift.

Huvudansvar

Regeringen styr riket, heter det i grundlagen regeringsformen. Regeringen har huvudansvaret för att polisen kan lösa sina uppgifter och för att lägga förslag i riksdagen om lagändringar.

Trygghet och säkerhet för medborgarna är ett grundfundament i varje utvecklat samhälle. Upplever medborgarna att detta inte kan garanteras tenderar andra politiska sakfrågor att bli mindre viktiga. Det är det vi ser i den svenska politiska debatten just nu.

Och så lär det förbli så länge regeringen inte kan uppvisa en tydlig nedgång i våld och brottslighet.

För regeringen är det här alltså en fundamental fråga. När allt fler väljare känner oro i sin vardag för sin egen och sina anhörigas säkerhet, när bomber sprängs, när kvinnor och barn skjuts ner på öppen gata är det just regeringen som bär huvudansvaret för att bryta och vända denna utveckling. Så ser också väljarna det. Och det vet Stefan Löfven och hans ministrar.

Hans viktiga uppgift

Statsministern själv har därför flera gånger slagit fast att hans och regeringens viktigaste uppgift är att knäcka brottsligheten.

Han vet också att om regeringen misslyckas med detta kommer både förtroende och väljare att smälta bort som snö på våren. Då är Stefan Löfven, något förenklat uttryckt, rökt i nästa val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.