Så ska Lykke klara mönstringen: ”Det blir fysträning” Foto: Mohammed Abusbaih/SVT

Lykke ska mönstra: ”Känner mig otroligt lyckligt lottad”

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Lykke Plöen från Sigtuna är en av de 1.500 kvinnor som kallats att mönstra. Men hon har många väninnor som inte fick chansen.
– Det här stora gapet mellan kvinnor och män som kallats att mönstra, det förvånar mig.

18-åriga Lykke Plöen från Sigtuna kommer från en familj där många arbetar inom försvaret. Hon är glad och förväntansfull över att få mönstra och ser fram emot struktur och hårt fysiskt arbete.

– Jag studsade runt av glädje i huset när jag fick beskedet, jag ringde alla jag kände på en gång och berättade att jag ska få mönstra, berättar hon.

Vad skrev du i din ansökan?

– Jag skrev att jag jobbar väldigt mycket fysiskt, och tycker att det är väldigt kul och att jag skulle vara perfekt ämnad för att göra värnplikten för att jag klarar av att jobba i stress och är uthållig.

LÄS MER: 6.000 kallas till mönstring

Känner många som inte kom med

Men Lykke Plöen kommer att tillhöra en minoritet av kvinnor om hon blir uttagen till att göra värnplikt.

Av de 6.000 som kallats till mönstring är 1.500 kvinnor, trots att värnplikten nu omfattar både kvinnor och män. 

– Jag tycker det är jättetrist. Jag vet så många tjejer i min vänskapskrets som var väldigt sugna på att göra värnplikten, men som inte kom med, säger Lykke.

Får ta det i myrsteg

Samtidigt menar Lykke att det ändå är ett steg framåt för jämställdheten inom försvaret att fler kvinnor tas ut till mönstring.

– Jag tycker ändå att det är viktigt att vi kvinnor kliver in i mansdominerade världar. Man kanske får ta de här små myrstegen. Jag känner mig så otroligt lyckligt lottad som faktiskt får göra det här och få göra det med fler tjejer än bara massa killar.

Hur ska du förbereda dig för mönstringen?

– Jag ska ut och springa, vara på gymmet dag ut och dag in, köra backintervaller och kanske lyfta lite däck. Jag ska vara ultimat vältränad inför mönstringen.

TV: Värnplikten genom tiderna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Värnplikten återinförs

Mer i ämnet