Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Foto: TT

M: Antalet utanförskapsområden ökar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 130 utanförskapsområden i Sverige, enligt en SCB-undersökning som Moderaterna låtit göra. Siffrorna gäller 2014. När M gjorde en motsvarande 2006 var det 105 områden.

Utanförskapsområden definieras som områden där mindre än hälften av invånarna mellan 20 och 64 år har sysselsättning.

– Det här är en mycket allvarlig samhällsutveckling som vi troligtvis kommer att få jobba med flera mandatperioder framöver, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Det är särskilt Göteborg och Malmö som sticker ut, där 28 respektive 20 stadsdelar är utanförskapsområden. I de 130 områdena har 74 procent utländsk bakgrund jämfört med 22 procent i Sverige som helhet. Färre än hälften i arbetsför ålder arbetar. Bidragsberoende är utbrett och kvinnorna arbetar i mindre utsträckning och är mer bidragsberoende än män i betydligt större utsträckning än för riket som helhet. Kriminaliteten är högre. Skjutningar är fem gånger vanligare än i övriga delar av landet.

– Vi kommer i höst lägga fram 25 förslag som är ett första bra steg för att vända utvecklingen i Sveriges utanförskapsområden. Det här är ett problem vi inte kan vänta med. Det är viktigare än traditionell partipolitik, säger Tomas Tobé.

Den här rapporten visar att antalet utanförskapsområden har ökat från 105 till 130 från 2006 till 2014, alltså under den period som Alliansen har styrt Sverige. Vad säger det om ert misslyckande i detta?

– Ja, vi menar ju att tidigare regeringar, även alliansregeringen, inte lyckades vända utvecklingen i Sveriges utanförskapsområden. Fler människor kom in i arbete under vår period, men den här utvecklingen lyckades vi inte pressa tillbaka. Vi tror att det är viktigt att erkänna detta för att klara av att lägga fram de förslag som behövs, säger Tobé till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.