Foto: TT

M: Budgeten är Löfvens ansvar

Publicerad

Det är Stefan Löfvens ansvar att hantera situationen när Sverigedemokraterna nu fäller regeringens budgetförslag – inte oppositionens. Och Alliansen kommer att rösta på sin egen budget. Det säger företrädarna för de borgerliga partierna.

Sverigedemokraterna kommer att rösta för Alliansens budgetförslag och däremot fälla regeringens budget. Det meddelade partiet i dag. Stefan Löfvens hopp står nu till ett utökat samarbete med allianspartierna.

Men när Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra kommenterade beskedet direkt efteråt framhöll hon gång på gång att Stefan Löfven måste ta ansvar för sin budget.

– Det är upp till statsministern att kommentera och hantera den här situationen. Det är statsministern som har ansvar för att regeringens budgetförslag går igenom, inte oppositionen, säger Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.

”Vi kommer att rösta ja till våra förslag”

Kinberg Batra säger att det är svårt att se vad samtal i finansutskottet mellan regeringen och oppositionen ska handla om.

– Det finns betydande skillnader mellan Alliansens och regeringens budgetförslag, inte minst när det gäller tillväxt.

Vad kommer ni att göra nu?
– Skälet till att det finns betydande skillnader mellan alliansens och regeringens budget är just effekter på jobb och tillväxt. Vi har varit tydliga inför valet om att vi kommer att lägga våra förslag och rösta ja till dem. Och vi kommer aldrig att överge jobben.

Lööf: Inte beredda att omförhandla

Centerpartiets Annie Lööf upprepar mantrat om statsministerns ansvar.

– SD har nu gett ett besked som innebär att Stefan Löfven har misslyckats som statsminister, säger Annie Lööf till SVT Nyheter.

Hon kallar Stefan Löfvens ”utsträckta händer” för ”ett låtsasspel”. Centerpartiet kommer inte vara något stödparti till Socialdemokraterna och tänker heller inte samarbeta med Sverigedemokraterna, menar Lööf.

– Vi kommer att rösta på vår budget, vi är inte beredda att omförhandla en sådan, säger hon till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer