M efter justitieministerns SVT-intervju: ”Faktiskt helt obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspartierna M och SD reagerar kraftigt på att justitieminister Morgan Johanssons (S) avfärdar idén om ett nationellt avhopparprogram för kriminella.

– Man kan inte lämna detta i händerna på fritidsledare och fritidspolitiker på lokal nivå, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, till SVT Nyheter.

I en intervju med SVT Nyheter på onsdagen sa justitieminister Morgan Johansson att han anser att ansvaret för att hantera avhoppare från kriminella gäng ligger på kommunerna – inte staten.

Läs mer: Morgan Johansson: “Staten kan inte lösa alla problem åt kommunerna”

Han avvisade kritiken mot regeringen om att för lite stöd ges åt kommunerna för att hantera avhoppare.

– Staten kan inte lösa alla problem åt kommunerna. Det måste finnas ett eget driv från de kommuner och de kommunpolitiker som styr i kommunerna. Där det finns ett engagemang, där händer det saker, säger Morgan Johansson.

M: ”Obegripligt”

S-ministerns utspel har fått oppositionen att reagera med förvåning.

– Det väldigt anmärkningsvärt och faktiskt helt obegripligt att det ska ta fem år för regeringen att utreda en sådan viktig fråga. De här programmen, att få de på plats, det måste ske nu, säger Johan Forssell (M).

Han har en helt annan uppfattning om vilken roll staten ska ha i frågan.

– Problemen med gängkriminalitet har vuxit sig så stora i Sverige att det behövs ett nationellt ansvarstagande. Man kan inte lämna detta i händerna på fritidsledare och fritidspolitiker på lokal nivå, utan staten måste stiga fram och både ordna finansiering och en modell som fungerar så att man inte jobbar på flera olika sätt.

SD: ”En besvikelse”

Också Sverigedemokraterna är kritiska. Detta då regeringen tidigare sagt sig vilja ha ett nationellt avhopparprogram i sitt 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.

– Det här utspelet är en besvikelse både för oss i oppositionen och för berörda kommuner. Det krävs en förstärkning på det här området, säger Tobias Andersson, SD:s rättspolitiske talesperson.

– Morgan Johansson tycks ha ändrat sig. Regeringen har ju landat i att detta ska genomföras, det var punkt 33 i 34-punktsprogrammet, men nu backar man.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.