Foto: Scanpix

M: Färre bör välja estetiskt program

Uppdaterad
Publicerad

Runt åtta procent av eleverna läser estetiskt program på gymnasiet. Det är för stor andel anser Moderaterna som vill anpassa programmens storlek till efterfrågan på arbetsmarknaden.

En arbetsgrupp inom partiet diskuterar bland annat att öka kraven på konstnärlig förmåga för dem som söker till estetiska program. Det kan också bli aktuellt att dra ner antalet utbildningsplatser, säger Tomas Tobé, partiets skolpolitiske talesman, till Svenska Dagbladet.

–Tillvaron är osäker för många unga som läst estetiska ämnen. Utbildningarna måste kopplas bättre till arbetslinjen, säger Tobé.

Folkpartiets skolpolitiska talesperson Tina Acketoft vill inte uttala sig om förslaget ännu, men säger att eleverna själva måste få besluta om sin utbildning. Hon efterlyser mer och bättre information till eleverna.

–Den stora knuten är att vi behöver bättre studie- och yrkesvägledning. Jag vet hur svårt det kan vara att göra sitt val, säger hon.

Förslagen ett slag i luften

Socialdemokraternas Ibrahim Baylan,  vice ordförande i utbildningsutskottet, menar att förslagen är ett slag i luften.

– Ingenting hindrar en fristående skola att starta de här utbildningarna. Moderaterna har en viktig poäng i att vi måste ha en gymnasieskola som bättre svarar mot hur arbetsmarknaden ser ut. Men vill man verkligen göra något bör man reformera de yrkesinriktade utbildningarna. De inriktningar som lättare ger jobb måste bli mer attraktiva, säger han till tidningen.

”Får skapa jobb själv”

Enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB) har elever som gått just estetiska programmet extra svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Tre år efter avslutat utbildning är bara 22 procent etablerade på arbetsmarknaden.

Men de elever vid Stockholms estetiska gymnasium som Svenska Dagbladet talat med är ändå skeptiska till Moderaternas förslag.

–Jag blir lite sur på att alla inte ska få gå det de helst vill. Om det inte finns jobb när man går ut så får man väl skapa det själv, säger Sofia Byström-Borg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.