M fortsätter mot mitten

Sverige är ett bra land att leva i och Moderaterna har gjort det ännu bättre. Skatterna bör sänkas mer men vi tänker inte gå till val på det.
Det var budskapet från Moderatstämman.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde sitt bästa för att peppa partifolket, trots dåliga opinionssiffror, när han avslutade moderatstämman på söndagen.

– Vi vet vad det vill säga att kämpa i motvind, sade han.

Reinfeldt pekade på att det är på valdagen det avgörs och att Moderaterna på två val vunnit en miljon nya väljare.

– Det nya och sköna med de moderna väljarna är att de går att vinna men de går också snabbt att förlora.

Mot mitten

Partiledningen fick en bred uppslutning av stämman kring fortsatt mittenpolitik. Krav på uppluckrad arbetsrätt eller avskaffad värnskatt var mindre högljudda än på tidigare stämmor. Förslag på privatiseringar av Arbetsförmedlingen avslogs.

På en punkt lyckades partiledningen inte hålla emot. Den nya linjen att lagen om valfrihetssystem (LOV) inte ska göras obligatorisk för kommunerna fick stryka på foten. Lagen släpper in privata alternativ i äldreomsorg och vård.

En majoritet ville att äldre i alla fall ska ha laglig rätt att välja anordnare av hemtjänst. Även beslutet att förlänga provanställningar till 12 månader kan vara utmanande för mittenväljare.

Likt S

På en rad andra punkter anslöt stämman till en politik som liknar Socialdemokraternas. Läxhjälp ska nu erbjudas alla som går på skolor som använder läxor.

Barn till arbetslösa ska ha rätt till mer förskola, grundskolan ska vara tioårig med obligatorisk förskoleklass och biståndet ska vara en procent av BNI. Som vanligt togs också en rad traditionella hårdare-tag-beslut inom kriminalpolitiken.

Stämman beslutade visserligen att Moderaterna ska verka för fortsatt sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare och pensionärer, höjd brytpunkt och sänkt bolagsskatt. Men budskapet från både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg var att det har vi inte råd med och kommer inte gå till val på.

Välj budskap

Det enda skarpa löftet, enligt dem, blir ordning och reda i offentliga finanser.

Därmed kan de borgerliga väljarna höra vad de vill samtidigt som partiledningen rycker undan mattan för Socialdemokraternas valstrategi att varna för att M sänker skatt i stället för att satsa på jobb och välfärd.

Stämman blir startpunkten för partiets höstkampanj, vars slogan ”Alla behövs”, lätt kan förväxlas med Socialdemokraternas ”Alla ska med”.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer