Foto: TT

En stor besvikelse för V:s partiledning – men mycket kan hända

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderaterna kan vara på väg mot ett klart bättre EU-val än de flesta trott. Samtidigt backar Vänsterpartiet i valspurten. Men läget inför söndagens EU-val är fortfarande osäkert. Mycket kan hända fram till valdagen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Enligt Novus väljarbarometer kan valdeltagandet på söndag bli högre än i något tidigare svenskt EU-val. Även om uppgifterna förstås är osäkra, visar undersökningen att valdeltagandet kan bli 53,5 procent, vilket kan jämföras med 51,1 procent 2014.

Samtidigt har de osäkra väljarna sedan förra undersökningen minskat kraftigt, från 21,9 procent till 13,4 procent. Valrörelsen är i full gång och väljarna håller på att bestämma sig. Men det finns alltså fortfarande en stor grupp osäkra väljare för partierna att bearbeta fram till valdagen.

EU-valet 2019

M drar en lättnadens suck

Sista väljarbarometern från Novus inför EU-valet bjuder på flera andra överraskningar. Den största är Moderaternas uppgång i opinionen. Partiet landar nu på 15,9 procent vilket är en statistiskt signifikant uppgång samtidigt som det vore ett klart bättre valresultat än 2014.

Vad som ligger bakom den senaste månadens uppgång är däremot oklart. Kanske har den hårda kampanjen för kärnkraft och kravet på att avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll haft en mobiliserande effekt bland högerväljare.

Oavsett vad drar den moderata partiledningen sannolikt en suck av lättnad idag. En sen uppgång kan dessutom ge partiet extra energi i slutspurten. Moderaterna har länge varit nederlagstippat i det här valet, men ser alltså ut att kunna vända uppåt i EU-valrörelsens slutskede.

V ser ut att backa

Sämre är humöret inom Vänsterpartiet som backar kraftigt jämfört med förra väljarbarometern. På några veckor har partiet rasat från 11,1 procent till 7,2 procent. En stor besvikelse för partiledningen som räknat med att göra ett framgångsval. Vad som ligger bakom nedgången är oklart. Uppmärksamheten kring toppkandidaten Malin Björks traktamente kan ha påverkat, men det kan också finnas andra förklaringar.

Inte heller Socialdemokraterna går bra. Partiet får 23,5 procent, men nedgången är inte statistiskt säkerställd. Det går dock att dra slutsatsen att Socialdemokraternas valkampanj hittills inte varit särskilt lyckad. Kanske har partiets fokus i retoriken på högerextremism varit ett misstag. Den har i alla fall inte haft den mobiliserande effekt som partistrategerna hoppades på.

Sverigedemokraterna landar på 16,2 procent, men ökningen är inte statistiskt signifikant. Med ett sådant valresultat skulle emellertid partiet bli EU-valets stora vinnare. I EU-valet 2014 fick Sverigedemokraterna 9,7 procent.

Det finns heller inga tecken i Novus väljarbarometer på att stödet för SD har minskat efter den senaste tidens turbulens kring partiet och dess toppkandidat Peter Lundgren. Intervjuerna i väljarbarometern gjordes fram till den 22 maj och enligt Novus kan man inte se någon nedgång under de sista mätdagarna.

Oförändrat för KD

Kristdemokraterna ligger på 9,9 procent vilket är i det närmaste oförändrat jämfört med förra mätningen. De kristdemokrater som hoppats på fortsatt tillväxt blir kanske besvikna. Partiets uppgång ser ut att ha stannat av. Men jämfört med EU-valet 2014 är det ändå en klar ökning av väljarstödet.

En sak som kan påverka stödet för Kristdemokraterna fram till valdagen är diskussionen kring f d EU-parlamentarikern Lars Adaktusson som kritiserats hårt för sitt sätt att rösta i abortfrågor i Europaparlamentet.

Centerpartiet ökar i den här undersökningen till 8,6 procent, men ökningen är inte statistikt säkerställd, vilket innebär att det inte går att dra några slutsatser av den. Miljöpartiet ligger i praktiken stilla i opinionen på 10,7 procent. Återigen kan man konstatera att MP går klart bättre i EU-valet än i rikspolitiken där partiet pendlar kring riksdagsspärren. Samtidigt ska man komma ihåg att MP ligger klart sämre i EU-opinionen i år än vid förra EU-valet då partiet fick 15,4 procent.

Fi ser ut att åka ur

Feministiskt Initiativ hamnar på 1,1 procent vilket innebär att partiet med största sannolikhet åker ur Europaparlamentet. Utan Gudrun Schyman har partiet fallit samman som ett korthus.

Med 5,2 procent talar det mesta för att Liberalerna klarar av att behålla i alla fall en plats i Europaparlamentet. Men i andra opinionsundersökningar har Liberalerna hamnat under fyraprocentsspärren, vilket innebär att partiet ännu inte kan andas ut.

Novus väljarbarometer ger en bild av det rådande opinionsläget när undersökningen genomförs. De sista intervjuerna gjordes den 22 maj, alltså i onsdags. Mycket talar för att opinionsläget kommer att förändras ytterligare fram till valdagen. Vi vet från förra EU-valet 2014 att 40 procent av väljarna bestämde sig den sista veckan. Hur dessa väljarströmmar kommer att fördelas de kommande dagarna är svårt att förutse. Det beror mycket på hur valspurten kommer att gestalta sig.

Kan komma överraskningar

Från höstens riksdagsval vet vi också att det skedde inte obetydliga väljarrörelser under själva valhelgen. Undersökningar indikerar att många väljare som lutat åt Sverigedemokraterna i sista stund bestämde sig för att rösta på sina ”gamla” partier, främst Moderaterna och Socialdemokraterna.

Hur det blir med den saken i detta val är förstås svårt att veta, men uppmärksamheten kring SD:s toppkandidat Peter Lundgren kan påverka hans parti negativt.

Oavsett vad kan vi konstatera att valet ännu inte är avgjort, att slutspurten blir spännande och att valsammanräkningen på söndag kväll mycket väl kan bjuda på nya överraskningar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

EU-valet 2019

Mer i ämnet