Foto: TT

M-kommunpolitiker nobbar närmande till SD

Uppdaterad
Publicerad

Moderata kommunpolitiker säger nej till att utöka samarbetet med Sverigedemokraterna ute i landets kommuner. Det här visar en enkät som SVT Nyheter har låtit göra. Resultatet går stick i stäv med den öppning för samtal och samarbete i sakfrågor som partiledningen nyligen öppnat upp för.

Det har nu gått en dryg månad sedan den moderata partiledningen vände i sitt förhållningssätt till Sverigedemokraterna. Från att i princip ha haft ett förbud mot ett samarbete i den riktningen, både centralt i riksdagen och ute i landet, så blev det nu fullt tillåtet. Exakt vad och hur långt ett samtal, eller ett samarbete med Sverigedemokraterna skulle kunna vara är möjligen fortfarande oklart, men någon reell regeringssamverkan är det i vart fall inte tal om.

Ute i en del av landets kommuner finns en liknande situation som den i riksdagen, nämligen att Alliansen är mindre än de rödgröna, men där de ändå skulle kunna ta över makten om man tog stöd av Sverigedemokraterna. En sådan kommun är Linköping. Det moderata kommunalrådet sitter där i opposition i nuläget, men han utesluter att partiet skulle ta ett sådant initiativ.

”Ett djupt problematiskt parti”

– Sverigedemokraterna är ett parti som är representerat här, men det är ett parti som jag inte känner någon intressegemenskap med, eller ett förtroende för. Det är ett djupt problematiskt parti, med en rasistisk historia, men också med en dålig politik när det gäller många viktiga samhällsutmaningar, säger Paul Lindvall, som är Moderaternas kommunalråd i Linköping.

I den enkät som SVT Nyheter har skickat ut, och där 188 av Moderaternas främsta företrädare i landets 290 kommuner har svarat, svarar hela 69 procent nej på frågan om de anser att Moderaterna i högre utsträckning än idag ska samarbeta med Sverigedemokraterna i kommunpolitiken. Endast 18 procent svarar ja.

”Ser inga problem med detta”

En av de som svarar ja på frågan är gruppledaren för Moderaterna i Boden.

– Här fungerar det bra. Dessutom har vi här i Boden en gruppledare för Sverigedemokraterna som är väldigt pålitlig, så jag ser inga problem med detta, säger Olle Lindström (M), som är partiets gruppledare i kommunen.

Till skillnad från Paul Lindvall i Linköping skulle Olle Lindström i Boden inte kunna ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna i sin kommun. Ändå hoppas han att fler kommuner i landet ska få råg i ryggen av partiledningens ändrade förhållningssätt till Sverigedemokraterna. I dag är det ett halvt dussin kommuner där Alliansen är mindre än de rödgröna, men där de ändå regererar med stöd av Sverigedemokraterna. I ytterligare ett tjugotal kommuner skulle Alliansen kunna ta stöd av enbart Sverigedemokraterna för att på detta sätt ta över makten från de rödgröna.

– Vi kan inte frysa ut ett parti som är invalt i riksdagen och ute i kommunerna. Jag fördömer det totalt, för det är en form av mobbning som har pågått allt för länge, säger Olle Lindström.

”Partiledningen har agerat fel”

I Linköping är det helt andra tongångar i kommunhuset. Där säger Paul Lindvall att partiledningen har agerat fel. Han tycker inte att det var ett särskilt lyckat drag att öppna dörren för samtal och förhandlingar med Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att det var olyckligt. Jag hade föredragit om man hade gått fram mycket mer kraftfullt med Alliansen och inte blandat in någon diskussion om Sverigedemokraterna. Istället för att fokusera på Alliansens politik så hamnar nu fokus på hur de olika Allianspartiernas förhåller sig till Sverigedemokraterna, säger han.

Fakta: Så gjordes SVT:s enkät

SVT Nyheter har skickat ut en enkät till Moderaternas gruppledare i landets kommuner, oftast innehar de även en kommunalrådspost, i landets 290 kommuner.

188 av dessa svarade på enkäten. Det motsvarar en svarsfrekvens på 65 procent.

Frågan löd:

Anser du att Moderaterna i högre utsträckning än idag ska samarbeta med Sverigedemokraterna i din kommun?

34 svarade ja, 130 svarade nej på frågan. 16 hade ingen åsikt, 8 ville ej svara eller lämnade frågan obesvarad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.