Moderatledaren Anna Kinberg Batra före utrikesnämndens möte på slottet. Foto: TT

M kritiserar Löfven om Kaplan

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är inte nöjd med hur statsminister Stefan Löfven hanterat frågan om bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) kritiserade middagssällskap. Liberalernas partiledare Jan Björklund vill ha fler svar.

– Statsministern måste fundera ordentligt på sitt förtroende för Mehmet Kaplan, för Sveriges regering har faktiskt en chef och nu måste Stefan Löfven ta det ansvaret, säger Kinberg Batra, på väg till ett möte i utrikesnämnden.

Anna Kinberg Batra har sagt att hon inte kommer att tveka att ta till misstroendevapnet om det behövs, men där är hon inte ännu. Hon menar att att statsministern först måste avkräva fler och tydligare svar från sin minister än han hittills gjort.

MP-krisen

Knäck för Sverigebilden

– Det här har inte varit någon lyckad vecka för Sverigebilden utomlands. Nu är det statsministern som måste svara på hur regeringen kan förbättra Sverigebilden och undanröja tvivel om hur vi arbetar när vi representarar Sverige utomlands, säger Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.

Liberalernas Jan Björklund är inte heller nöjd.

– De förklaringar Kaplan lämnat är inte tillräckliga så han måste reda ut sina förbindelser och kontakter med de här extremistkretsarna, säger Björklund.

Björklund är inte beredd att väcka misstroendevotum i dagsläget.

– Först måste Kaplan förklara och reda ut, sedan måste i första hand statsministern och Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson ta ställning till om han kan sitta kvar, säger Jan Björklund.

Statsminister Stefan Lövfen svarade inte på några frågor på fredagen. I går gav han en skriftlig kommentar till det saken gäller, att Kaplan förra året deltog i en middag där också den svenske ordföranden för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna fanns med vid bordet. Det gjorde också företrädare för organisationen Milli Görus och den då vice ordföranden i Turkiska riksförbundet. Den sistnämnde avgick nyligen när det kom fram att han hetsat mot armenier i ett tal på Sergels torg.

Löfven i går: Djupt beklagligt

”Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare”, skrev Löfven i uttalandet.

Han tillade att han har haft ett möte med Kaplan, som tagit avstånd från de personer och organisationer som omtalats. Statsministerns pressekreterare Anne Ekberg säger att Löfven har sagt det han har att säga, i och med det skriftliga uttalandet. Kaplans presskontakt, Adam Bergsveen, anser att Kaplan har svarat på de frågor som ställts och har inget att tillägga.

Kaplan har sagt att han inte kände till att företrädare för Grå Vargarna skulle vara med på middagen, att han inte träffat personen tidigare och att han inte skulle ha gått dit om han vetat på förhand.

SD diskuterar misstroende

Sverigedemokraterna funderar som bäst på om de ska yrka på misstroende mot Kaplan. Riksdagsgruppen ska diskutera frågan på tisdag i nästa vecka.

– Dilemmat är att allianspartierna backar ur om det är vi som väcker frågan om misstoendeomröstning. De pratar mycket men när det är dags att agera så viker de ner sig, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet