Partiledarna Farida al-Abani (Fi) och Ulf Kristersson (M) debatterar Lag och rätt inför EU-valet. Foto: SVT Nyheter

M och FI i het EU-debatt om lag och rätt

Uppdaterad
Publicerad

Med bara dagar kvar till Europavalet möttes partiledarna för Feministiskt initiativ och Moderaterna i en bitvis hetlevrad debatt i Morgonstudion om lag och rätt. En stor del av debatten kom att kretsa kring organiserad brottslighet, och vilka insatser som kan motverka den.

På frågan om vad partierna vill göra för att motverka terrorism i Europa svarar FI:s partiledare Farida al-Abani att det är viktigt att alla känner sig trygga. Hon nämner judiska församlingar och moskéer som exempel. Hon framhåller att det behövs lag och ordning, men att det inte är den enda linjen för partiet utan nämner också behovet av religionsfrihet.

– Det är klart att vi måste ha tydliga lagar. Vi ser själva på terrorattacker som har skett här i Sverige som är väldigt oroväckande där många människor satts i skräck, säger hon.

– Vi måste säkerställa att sådant inte kan hända.

M: Krävs internationella metoder

Ulf Kristersson (M) förde å sin sida in samtalet mot inte bara terrorism utan också organiserad brottslighet, något han kom att återkomma till. Enligt honom krävs det mer samarbete inom europeiska polismyndigheten Europol, med underrättelsesamarbete och enskilda insatser mot internationella stöldligor.

– Jag tror att terrorism och grov organiserad brottslighet är två av de mest extrema formerna av nya internationaliseringen av brottslighet, säger han.

– När vi ser det behöver vi också internationella metoder för att bemöta det.

FI: M kopplar invandring till brott

al-Abani svarade med att kritisera Kristersson för att koppla samman stöldligor med invandring, och för att vilja villkora fri rörlighet för vissa grupper.

– Ni kopplar stöldligor med invandring. Ni kopplar den fria rörligheten med brott och det tror vi inte på, sade hon.

Kristersson svarade med att hänvisa till rapporter från polisen, som kopplar stöldligor till hälften av alla villainbrott och en stor majoritet av brotten på landsbygden där exempelvis båtmotorer stjäls.

– De är utländska, det är ingen tvekan om saken. Då är frågan vad vi gör åt saken, det bästa är att de aldrig ens kommer hit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.