Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) vill bygga ut kärnkraften. Foto: Henrik Montgomery/TT-Jessica Gow/TT

M och KD vill satsa på kärnkraft för att klara energimålen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver bygga ut kärnkraften om vi ska klara elförsörjningen i framtiden och ställa om till ett fossilfritt elsystem. Det skriver Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) på DN debatt och föreslår nio nya åtgärder i energiöverenskommelsen.

– Vår avsikt är inte att spräcka någon energiöverenskommelse, utan uppdatera den, säger Ulf Kristersson.

När partierna inom energiöverenskommelsen träffas på onsdag tänker Moderaterna och Kristdemokraterna föreslå en uppdaterad version av energiöverenskommelsen från 2016 med större fokus på kärnkraft.

Det beskedet ger de två borgerliga partiledarna i en gemensam debattartikel i DN.

– Vi kan inte bara lita på energislag som är beroende på väder. Det är där kärnkraften kommer in, säger Ebba Busch Thor (KD) på en gemensam presskonferens med Kristersson (M) under onsdagen.

Bland annat vill M och KD se en färdplan för utvecklandet av fjärde generationens kärnkraft där kärnbränslet används och återanvänds effektivare. De två partiledarna anser att mer resurser bör avsättas till kärntekniskforskning och välkomnar idén om en pilotanläggning.

”Kärnkraft har stor potential”

Man vill också att Sverige ska agera för gemensamma regler inom EU för godkännandet av nya kärnkraftsreaktorer.

”Kärnkraften har varit en nyckel till Sveriges klimatarbete och har stor potential även i framtiden. Målet om utsläppsfritt bör vara vägledande för svensk energipolitik”, skriver partiledarna.

Energiöverenskommelsen slöts 2016 mellan de fem riksdagspartierna S, MP, C, M, och KD.

Partierna kom då överens om målen för svensk energipolitik kommande decennierna. Ett mål är att år 2040 ska bland annat all elproduktion i Sverige komma ifrån förnybara energikällor och vara ren. M och KD anser också att fler partier bör ansluta sig till energiuppgörelsen.

– Det är dags att uppdatera den nuvarande energiöverenskommelsen med svar på de problem vi ser nu och som vi inte såg när den slöts för tre år sedan. Vi har akuta utmaningar som bör hanteras, sa Ulf Kristersson under presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.