Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Rasmus Ling debatterade förslaget om att slopa straffrabatten med Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell i Aktuellt Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moderaterna vill skärpa straffen för unga brottslingar

Publicerad

Miljöpartiet säger nej till det lagförslag som justitieminister Morgan Johansson (S) vill lägga fram om att slopa straffrabatten för unga brottslingar. I fredagens Aktuellt debatterade MP frågan med Moderaterna, som säger att man står på brottsoffrens sida och att de som utför brotten ska få de straff som de förtjänar.

Socialdemokraterna vill slopa straffrabatten för yngre kriminella, men regeringspartnern Miljöpartiet håller inte med och ser risker med förslaget.

– Den risken som finns med att unga människor sitter längre i fängelse är ju att de får svårare att komma ut och få hederliga liv, försörja sig själv och leva vanliga liv och istället fortsätta på en kriminell bana, säger Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Rasmus Ling.

Oppositionspartiet Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell säger att partiet istället ser det ur brottsoffrets perspektiv och anser att reglerna för unga brottslingar måste skärpas till.

– Jag tycker inte det är rimligt för brottsoffren att gärningsmännen då ska släppas ut i förtid just eftersom att de är ändå vuxna och det är dessutom innan man kan få en mängdrabatt, säger Forsell.

Se delar ur debatten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer