Foto: SVT

M om sexundersökningen: Regeringen går över en gräns

Publicerad

Moderaterna gick i SVTs Aktuellt till hårt angrepp mot regeringens beslut att genomföra en undersökning av svenskarnas sexualvanor.
– Där går en gräns för vad som är privat och vad som är regeringens uppgift tycker jag, sa moderaternas 2:e vice ordförande Elisabeth Svantesson i debatten.

Det var under fredagen som regeringen presenterade den undersökning som ska genomföras av svenskarnas förhållande till sex och hälsa. Gabriel Wikström, folkhälsominister (S), förklarade i Aktuellt att regeringen anser att det behövs mer kunskap i ämnet och att det var senast 20 år sedan en liknande undersökning genomfördes i Sverige.

– Med tanken på att sex påverkar hälsan i väldigt stor utsträckning /.../ behöver vi veta mer om attityder och vanor för att kunna utforma politik och åtgärder för att förbättra hälsostatusen, sa Gabriel Wikström i Aktuellt.

”Prioritera vårdköer och cancerpatienter”

Elisabeth Svantesson ansåg att det var ganska omordert att Sverige har en regering 2016 som behöver ställer frågor om individers sexvanor. Och påpekade mer än en gång att hon ansåg att regeringen med undersökningen passerade en gräns om vad en regering ska prioritera.

– Växande vårdköer och cancerpatienter som inte blir behandlade i tid, några andra saker borde han prioritera i den här tiden, sa Elisabeth Svantesson och hänvisade till folkhälsoministerns politik.

– Det är inget motsatsförhållande mot att att ha en bra en hälso- och sjukvård och samtidigt få mera kunskap om en så viktigt hälsomarkör som sex, sa Gabriel Wikström som ett försvar mot att undersökningen skulle vara en felprioritering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer