Moderaterna säger ja till reglerat surrogatmödraskap och vill att de barn som redan finns i Sverige ska omfattas av lagstiftning. Arkivbild. Foto: TT

​M öppnar upp för surrogatmödraskap

Moderaterna öppnar upp för ett reglerat surrogatmödraskap och vill också att regeringen lägger fram förslag för att se till att de barn som redan finns i Sverige omfattas av lagstiftning.

– Det är inget man kan blunda för, antalet som kommer till på det här sättet växer för varje år. De behöver trygghet i lagstiftningen, säger Jessica Polfjärd, gruppledare för M i riksdagen.

Rättsliga oklarheter finns exempelvis kring vårdnadshavare, rätt till föräldrapenning och vad som gäller vid sjukdom och olycksfall.

– Det finns också människor som inte har möjlighet att få barn på naturlig väg och där surrogatmödraskapet skulle vara en väg för dem att bli föräldrar, säger Jessica Polfjärd.

Nyligen kom en utredning fram till att altruistiskt surrogatmödraskap – utan pengar inblandat – inte ska tillåtas i Sverige. Risken att kvinnor pressas till att bära ett barn åt någon annan anses för stor.

Utredningen är nu ute på remiss, därefter ska regeringen ta ställning i frågan.

FAKTA: SURROGATMODERSKAP

Visa
  • Surrogatmoderskap, eller värdmoderskap, innebär att en kvinna upplåter sin kropp och blir gravid med avsikten att lämna över barnet till någon annan när barnet är fött. För kvinnor som inte kan bära fram ett barn och för homosexuella män är surrogatmoderskapet en möjlighet att bilda familj.
  • Vid kommersiella varianter av surrogatmoderskap utgår en ersättning utöver graviditetsrelaterade kostnader till surrogatmodern.
  • När kvinnan lånar ut sin livmoder av fri vilja utan att få betalt för det kallas det för altruistiskt surrogatmoderskap.
  • Surrogatmoderskap är inte tillåtet inom svensk hälso- och sjukvård.
  • Det är inte olagligt att åka utomlands och genomföra ett surrogatarrangemang om det är tillåtet i det landet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer