Foto: TT

M skärper tiggeriförslag före stämma

Publicerad

Moderaternas partistyrelse vill ge kommunerna ökade möjligheter att förbjuda tiggeri utanför exempelvis affärer samt buss- och tågstationer. Samtidigt säger partisekreterare Tomas Tobé att det inte är ett allmänt tiggeriförbud.

– Många kommuner vittnar ju om att de behöver fler verktyg för att kunna möta utmaningen med ett tiggeri som har brett ut sig, säger Tobé.

I handlingarna inför partistämman den 15-18 oktober som släpptes den 16 september föreslog partistyrelsen (PS) att ordningslagen ska ses över för att öka kommunernas möjligheter. Men PS preciserade på onsdagen att det innebär att kommunerna ska få bättre förutsättningar för att förbjuda tiggeri utanför exempelvis affärer samt buss- och tågstationer.

Många kommuner

På frågan om många i partileden på senare tid efterfrågat PS-beskedet svarar Tobé:

– Vi upplever nog framför allt att det är många kommuner som vittnar om detta och utifrån det gör vi nu en skärpning.

Han säger också att kommuner som tidigare försökt använda ordningslagen har fått sina åtgärder överprövade av exempelvis länsstyrelserna – något som PS alltså nu vill ändra på.

– Vi vill inte ha ett nationellt tiggeriförbud där vi förbjuder människors möjligheter att be om hjälp hos någon annan. Vi tycker att det är viktigare att fokusera på vilka verktyg kommunerna ska ha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer