Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna,presenterar en budgetnyhet under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm.

M: Statliga ordningsvakter bör avlasta polisen

Uppdaterad
Publicerad

Statliga ordningsvakter som ska avlasta dagens poliser och betald utbildning till människor som vill utbilda sig till poliser. Det är två av Moderaternas förslag för att möta otryggheten i samhället.

– Det finns en parlamentarisk majoritet för att gå längre än regeringen vill och vi ska göra allt för att samla den parlamentariska majoriteten, sa Moderaternas ledare Ulf Kristersson på måndagen under en presskonferens.

I helgen hoppade partiet av de kriminalpolitiska samtal där alla partier förutom Sverigedemokraterna fick delta i. Moderaterna menar att de är överens om de förebyggande insatserna som Socialdemokraterna vill genomföra, men saknar det som skulle lösa akuta problem.

– Det som är mönsterbrytande här och nu för att få bort kriminaliteten, där var Socialdemokraterna inte beredda att göra vad som faktiskt krävs, sa Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna på presskonferensen.

2 000 statliga ordningsvakter

Moderaterna vill därför satsa 2,5 miljarder kronor under nästa år för att se till att Sverige får fler poliser, och att de som är i yrket inte hoppar av. Ett sätt att avlasta poliserna är statliga ordningsvakter.

– Vi föreslår att polisen får möjlighet att anställa 2 000 statliga ordningsvakter som ska avlasta poliser här och nu, och se till att poliser kan göra det som är allra mest prioriterat, sa Ulf Kristersson.

Betald polisutbildning

De statliga ordningsvakterna ska arbeta med trygghetsskapande insatser, transportera till häkten och förhör och hantera berusade.

För att det ska ske krävs både utbildning för ordningsvakterna och lagändringar som ger dem fler befogenheter. I satsningen ingår även att låta människor få betalt under polisutbildningen. Den delen av Moderaternas satsning väntas kosta en miljard kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer