• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Foto: Johan Nilsson/TT

M: Svensk polis borde ha samma möjligheter som polisen i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna är kritiska till regeringens bild av att tullens jobb mot narkotikasmugglingen är avgörande för att komma åt gängkriminaliteten.

– Jag tycker det är viktigt att lyfta att de positiva följderna av arbetet med Encrochat kan vara tillfälliga, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för partiet.

För att komma åt gängkriminaliteten lägger regeringen 20 miljoner extra till Tullverket som både ska omorganiseras och satsa på tekniska verktyg för att stoppa narkotikasmugglingen som kriminella gäng ligger bakom.  

– Ska vi lyckas knäcka gängen så måste vi knäcka narkotikahandeln, det är a och o, sa Morgan Johansson (S) på en pressträff tidigare på onsdagen, där också Tullverket medverkade. 

Till skillnad från regeringen anser Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, att det är viktigare att låta polisen jobba med så kallad preventiv avlyssning för att komma åt de gängkriminella.

– Det är ju väldigt bra om skjutningarna minskar, men det är ju inte tack vare regeringen. Att polisen fått fast fler gängkriminella beror ju dels på uppgifterna från Enchrochat som Sverige fått av till exempel den franska polisen, säger han. 

”Encrochat lämnar ett tomrum efter sig”

Enrochat, den krypterade tjänsten som använts av flera kriminella och deras nätverk, är nu avstängd. Något som skulle kunna betyda att det vi ser nu - fler gripna och färre skjutningar - bara är en tillfällig bättring på grund av utländska polisens framgångar med Enchrochat, menar Moderaternas Forssell. 

– Jag vill att svensk polis ska ha samma möjligheter att avlyssna de här gängkriminella som polisen har i Europa, utan konkret brottsmisstanke borde personer som knyts till de aktiva gängen i högre utsträckning kunna avlyssnas, för att fylla det tomrom som Enrochat kommer lämna efter sig.

Hårdare straff

Han tycker åtgärder mot narkotikasmuggling och mer pengar till tullen är bra, men kallar de 20 miljonerna “småpotatis” och anser att hårdare straff behövs. 

– Narkotikan är ett gift som förpestar människors liv. Håller man på med narkotikasmuggling ska man veta att det kommer bli väldigt kännbara konsekvenser, säger Johan Forssell. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer