Foto: TT

M-toppar vill göra det lättare att säga upp anställda

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit dags för Moderaterna att göra upp med Fredrik Reinfeldts syn på arbetsrätten. Det tycker en stor majoritet av landets ledande kommunala moderatpolitiker som vill riva upp lagen om anställningsskydd, Las, så att det blir lättare att säga upp anställda.

Under Fredrik Reinfeldts tid som partiledare och statsminister så valde Moderaterna att undvika strid med facket om lagen om anställningsskydd, Las. ”Vi tror att anställningsskyddet är viktigt för att kunna behålla äldre arbetskraft längre” var Reinfeldts besked i SVT Aktuellt i augusti 2010.

Nu däremot finns tydlig vilja inom partiet att förändra LAS så att det blir lättare att säga upp anställda.

Vi frågade kommuntopparna

SVT frågade ledande moderata politiker i samtliga kommuner där partiet sitter i fullmäktige.

Hela 82 procent vill riva upp lagen. Bara 15 procent tyckte förslaget var dåligt. 3 procent svarade vet ej/ingen uppfattning.

Ulf Hilding är gruppledare för Moderaterna i Ljusnarsbergs kommun.

– Det är viktigt att de små företagen får möjlighet att växa när de stora knakar, vilket vi fått många exempel på sista tiden. Ericsson är det sista exemplet. Det måste komma en tillväxt underifrån. Det gör det inte om småföretagen inte kan växa om de inte vågar nyanställa, säger Ulf Hilding.

”Las är inget större problem”

Växjös kommunalråd Bo Frank tycker däremot inte att lagen behöver förändras.

– När jag är ute och gör företagsbesök, vilket jag gör i stort sett varje vecka, så hör jag aldrig någon företagare som tycker att Las är något större problem, säger Bo Frank.

Moderaterna har redan beslutat att driva frågan om Las, tvärt emot Reinfeldts tidigare linje, men exakt hur avgörs i partiets arbetsgrupp som presenterar förslag nästa år.

– Vi fortsätter titta på frågan utifrån, hur ska ännu fler ska komma i arbete? Hur ska rörligheten bli bättre? Samtidigt som vi behåller en grundläggande anställningstrygghet, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

  • Enkäten har sänts till ledande moderatpolitiker i samtliga kommuner där partiet är representerat i kommunfullmäktige. Det har i allmänhet varit ett kommunalråd, oppositionsråd eller gruppledare i kommunfullmäktige. Ett antal av dessa sitter också i styrelsen för respektive länsförbund i partiet.
  • 196 av 283 har svarat på hela eller delar av enkäten, det vill säga 69 procent.
  • Undersökningsperioden var 12:e till 21:a oktober och samtliga har svarat genom att fylla i ett webbaserat formulär.

Samtliga 283 tillfrågade fick ta ställning till följande förslag:

Turordningsreglerna i LAS bör förändras så att det blir lättare att både säga upp och anställa personer.

  • 40% svarade mycket bra
  • 42% svarade ganska bra
  • 13 svarade ganska dåligt
  • 2 svarade mycket dåligt
  • 3% svarade vet ej/ingen åsikt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.