Elisabeth Svantesson (M) och Mattias Karlsson (SD). Foto: TT

M: ”Vi måste ge människor skydd”

Uppdaterad
Publicerad
Moderaterna vill se över reglerna för asylboenden medan Sverigedemokraterna vill ha en begränsning av flyktingmottagande. Det säger de två största oppositionspartierna efter att Migrationsverket flaggat för ett rekordstort flyktingmottagande kommande år.

– Många söker skydd här och nu ser vi att det inte bara är tillfälligt, kommenterar Elisabeth Svantesson (M) Migrationsverkets nya flyktingprognos.

Hon vill att regeringen ska sätta större press på andra europeiska länder, men också se över situationen i Sverige.

”Regler måste ses över”

– Vi måste lämna de kortsiktiga lösningarna för de långsiktiga. I dag måste Migrationsverket upphandla boenden för de asylsökande och det försvårar situationen. De här reglerna borde ses över, säger hon.

SVT: Föranleder det nya läget en förändring i Moderaternas migrationspolitik?

– Vi är och ska vara ett öppet land. Vi kan ge människor skydd. Det viktigaste är att vi fortsätter med en tydlig arbetslinje, säger Svantesson.

Kritiserar regeringen

Svantesson ifrågasätter den nya regeringens engagemang i migrations- och integrationspolitiken.

– Den avskaffar integrationsministern och gör migrationspolitiken till en bisyssla för justitieministern. Man kan fråga sig med vilket allvar regeringen tar sig an den värsta flyktingkrisen i världen i modern tid, säger hon till TT.

SD: Kan inte hantera detta

– Det här är ett exempel på en extrem politik. Sverige har den mest radikala flyktingpolitiken i hela västvärlden. Det svenska samhället kan inte hantera detta, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare.

Han menar att regeringen, genom utlänningslagen, bör begränsa flyktingmottagandet till endast kvot- och konventionsflyktingar och hänvisar till det så kallade Luciabeslutet, fattat av den Socialdemokratiska regeringen 1989.

Röstar på det “minst dåliga”

Migrationsverkets nya prognos kan påverka hur partiet ställer sig till regeringens budgetproposition.

– Det är så klart att kostnaderna för migration och integration är väldigt viktiga för oss när vi gör en bedömning av vad som är den minst dåliga politiken, säger Karlsson till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer