M vill få fram mer riskkapital

Publicerad

Moderaterna slipar på sin näringspolitik och presenterar flera nya förslag i sin kommande budgetmotion. Partiet vill bland annat inrätta en riskkapitalfond för företag i den tidiga startfasen och öka bankkonkurrensen.

– Det statliga riskkapitalet når inte start-up-skedet. Då är vi beredda att rikta det bättre till tidiga skeden, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra på telefon från Boston i USA.

Där har hon träffat tillväxtföretag och talat om behovet av riskvilligt kapital till företag som är alldeles i början av sin verksamhet och har svårt att hitta kapital. I dag finns runt 10 miljarder kronor i offentligt riskkapital, men bara 27 procent av detta investeras i start-up-fasen och endast 0,2 procent i den tidiga såddfasen.

Moderaterna föreslår därför en ny fond i sitt budgetförslag, som presenteras på onsdagen. Fonden ska bestå av både offentligt och privat riskkapital på sammanlagt 400 miljoner kronor.

M vill ge Finansinspektionen i uppdrag att se över hur regelverket i banksektorn kan förenklas för små aktörer, så att konkurrensen kan öka.

– Det är extremt betungande regelverk, där det funkar om du är en storbank som har en kader av specialister anställda. Men det är mycket svårare om du är en liten bank ute i landet eller en ny aktör på bank- och finansmarknaden, säger Lars Hjälmered, näringslivspolitisk talesperson i M.

Fakta: M:s näringspolitiska förslag

 * Kravet på aktiekapital i ett aktiebolag ska halveras till 25 000 kronor.

 * Rätten till tjänstledighet för att starta företag förlängs från de sex månader som gäller i dag till åtminstone ett år.

 * Finansinspektionen får i uppdrag att se över regelverket för banker och ta fram förslag på hur man kan lätta på regelbördan för mindre banker.

 * Skatteverket får i uppdrag att mäta och kartlägga den tid företag ägnar åt skatteadministration och föreslå åtgärder för att minska skatteadministrationen.

 * Vill inrätta en fond på 400 miljoner kronor för att stödja nya företag i de allra tidigaste skedena. Hälften av riskkapitalet ska vara offentligt, hälften privat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.