Moderateras ledare Ulf Kristersson tycker det är bra att partiets stämma kommit överens om att utreda sänkt straffålder. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna vill utreda sänkt straffålder

Publicerad

Moderaterna vill skärpa kampen mot brottsligheten med ökade befogenheter till polis och ordningsvakter. Partiet vill också utreda sänkt straffmyndighetsålder.

Moderaternas partistämma beslutade på fredagen om ytterligare skärpningar av partiets rättspolitik.

M vill bland annat öka polisens möjligheter till hemliga tvångsmedel, göra det lättare att genomföra husrannsakan i kriminella miljöer och utöka möjligheterna att samla in, registrera och analysera biometriska uppgifter från misstänkta.

Sänkt straffålder?

De moderata ombuden som gick upp i talarstolen gav en mörk bild av tillståndet i Sverige.

Anders Ågren, Västerbotten, tyckte att Sverige har blivit ett avskräckande exempel.

– Kriminaliteten hotar inte bara enskilda utan hela samhället, sade han.

Stämman beslutade bland annat att Moderaternas ska verka för att utreda en sänkning av straffmyndighetsåldern från dagens 15 år.

– Att utreda det är i grund och botten bra, säger Moderatledaren Ulf Kristersson efter beslutet, men han har ingen uppfattning om till vad, eller om, åldern borde sänkas.

Bland riksdagspartierna är det i dag bara Sverigedemokraterna som är för sänkt straffmyndighetsålder.

Livstids utvisning

Stämman ville också skärpa partistyrelsens förslag om att fler utländska medborgare som begår brott ska utvisas. För grova brott ska utvisning vara på livstid, blev beslutet.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell medgav från talarstolen att förslagen att ge polisen ökade befogenheter påverkar den personliga integriteten.

Men under stämmans debatt var det få röster som hördes som varnade om negativa konsekvenser. Ett par ombud var kritiska till förslaget om att polisen ska kunna upprätta tillfälliga visitationszoner.

Det hördes också invändningar mot att pröva ett system med anonyma vittnen vid allvarliga brott. Men stämman sade ja till båda förslagen.

Nej till kommunala poliser

En stridsfråga inom Moderaterna är om man ska ändra lagen för att öppna för kommunala ordningspoliser.

Tanken är att de poliserna ska ha en kortare utbildning än dagens poliser och att kommunledningarna ska få större möjligeter att direkt påverka invånarnas trygghet.

Förslaget avslogs dock, bland annat med argumenten att en konkurrerande poliskår kan störa den nationella polisens arbete och att kostnader för trygghet övervältras på kommunerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer