Paolo Macchiarini kallar sina operationer med luftstrupar i plast för en framgång. Foto: TT

Macchiarini försvarar omstridda ingrepp

Publicerad

I den första intervjun sedan förundersökningen mot Paolo Macchiarini lades ner försvarar sig den italienske kirurgen och hävdar att han handlat med patienternas bästa för ögonen.

Intervjun sänds i TV4 i kväll och till tv-kanalens reporter säger Macchiarini bland annat att han anser att de operationer där han bytte ut tre patienters luftstrupar mot proteser i plast måste ses som framgångsrika.

– För mig är det en framgång. Två och ett halvt år efter den första transplantationen, lever fortfarande [patienten], det är så klart en framgång, säger Macchiarini i intervjun.

Macchiarini-skandalen

Macchiarinis patienter avled dock och när reportern påpekar att obduktioner visat att de syntetiska luftstruparna kollapsat vägrar kirurgen att svara på frågor.

Paolo Macchiarini misstänktes för vållande till annans död alternativt vållande till kroppsskada för de tre luftrörsoperationerna samt vållande till kroppsskada för en fjärde operation av annat slag. Utredningen lades ned utan åtal den 12 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet