Övervakningsbilder som visar bensinsmitare.

Mackar är maktlösa – 46.000 smitningar om året

Publicerad

Landets bensinstioner har stora problem med personer som tankar utan att betala. Hela 46.000 smitningar per år, och många mackägare står maktlösa.
– Det är en enorm mängd, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk bensinhandel.

Drivmedelstölderna sker över hela landet. Bilar som är stulna eller har falska registreringsskyltar smiter med drivmedel till ett värde av 27 miljoner kronor per år.

– Det här tillhör miljonbrotten. Det sker 46.000 smitningar årligen på våra medlemmars stationer, och det är en enorm mängd.  Mig veterligen följs de väldigt sällan upp av polisen och leder sällan till åtal och fällande dom, säger Robert Dimmlich, vd för branschorganisationen Svensk bensinhandel.

Antalet bemannade mackar har minskat med en tredjedel sedan 2006. Det, och ökad säkerhet som exempelvis förskottsbetalning, har gjort att totalvärdet på stulet drivmedel minskat under samma tid. Samtidigt är i dag värdet på den enskilda smitningen högre än någonsin. Dessutom har den organiserade brottsligheten börjat intressera sig och allt större volymer stjäls i dag.

– Möjligheten för polisen att identifiera de här personerna är tyvärr ganska små. Mackarna har kameraövervakning, och vi har ju foton. Men att sen identifiera vilka de här personerna är, det är ganska svårt, säger Per Samuelsson, analytiker på Rikskriminalen.

För många mackägare är smitningarna ett hårt slag. Vinsten på drivmedelsförsäljningen är liten, och enligt Svensk bensinhandel krävs det 80 sålda fulltankningar för att kompensera en smitning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer