Frankrikes president Emmanuel Macron tror inte på ett system med flyktingkvoter. Istället vill han se ett ”helhetsgrepp” i fem punkter. Foto: SVT

Macron tror inte på EU-kvotering av flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har länge varit för att flyktingar ska kvoteras in i EU:s medlemsländer. Något som Frankrikes president Emmanuel Macron nu vänder sig emot.
– Jag tror inte att kvotering är lösningen, säger han i en intervju med Agenda.

Debatten om flyktingkvotering har pågått länge och senast i höstas behandlades förslaget i EU-kommissionen. Statsminister Stefan Löfven (S) har i tidigare intervjuer sagt att ”vi måste gå framåt så vi får ett system där alla länder tar sitt ansvar” och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har stöttat förslaget.

Men många länder i EU är fortfarande oense i hur det ska gå till. I en intervju med SVT:s fördjupande samhällsprogram Agenda, säger Frankrikes president Emmanuel Macron att han inte ställer sig bakom förslaget.

”Kommer pågå i årtionden”

Macron menar att det behövs ett tillvägagångssätt som fokuserar på helheten och radar upp fem pelare som han menar att man ska fokusera på istället för flyktingkvotering: Att hjälpa länder med deras utveckling genom utbildning, att arbeta hårdare för att motverka smuggling i transitland, skydda Europas gränser bättre, samt bistå de länder dit flest flyktingar anländer först.

– Migrationen kommer att pågå i årtionden. Vi föreslår att man har kontrollcentrum där flyktingar anländer och där man kan skilja på dem som har rätt att söka asyl och dem som är ekonomiska flyktingar. De som har rätt att söka asyl måste få det enligt våra principer, det är en del av vårt europeiska engagemang, säger Macron.

Tror på samarbete

Vidare menar Macron att flera länder, inklusive Sverige och Frankrike, har svårt att hantera dagens flyktingsituation, trots att båda, liksom de flesta länderna i EU inte är det första land som flyktingar anländer till.

– Det är därför den här organisationen är nödvändig. Men vi måste bli mer effektiva i den här långvariga situationen och samtidigt måste vi respektera våra värderingar. Om vi inte respekterar mänskliga rättigheter så är vi inte längre EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer