Madeleine Leijonhufvud blev 75 år gammal. Foto: TT

Madeleine Leijonhufvud har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Madeleine Leijonhufvud, professor i emerita i straffrätt, avled på Jakobsbergs sjukhus under söndagen efter en längre tids sjukdom. Hon blev 75 år gammal. Uppgifterna kommer från hennes make Sigfrid Leijonhufvud till TT.

Leijonhufvud var ordförande för fackförbundet Jusek och biträdande generaldirektör vid Vetenskapsrådet.

Hon var bland annat känd för sitt arbete med den nya sexualbrottslagen. Under sitt yrkesliv arbetade hon hårt för att förnya sexualbrottslagen.

Gladdes åt samtyckeslagen

Hennes make Sigfrid Leijonhufvud framhåller hur glad hon var över att hinna uppleva dagen då riksdagen klubbade igenom förslaget till en samtyckeslag, rapporterar DN.

– Hon gladdes oerhört mycket åt detta efter att ha kämpat för det här i 20 år. Det betydde mycket att hon fick uppleva det till slut, säger Sigfrid Leijonhufvud till tidningen.

Redan 2016 sade hon att en samtyckeslag sänder rätt signaler, i en intervju med TT.

– Det här är oerhört viktigt i ett preventivt syfte. Att lagen säger att sex kräver ömsesidighet och frivillighet, annars är det ett brott, sa Madeleine Leijonhufvud.

”Stort rättspatos och mod”

Många har hyllat Madeleine Leijonhufvud för hennes arbete.

– Hon var en person med stort rättspatos och mod. Mina tankar går till de anhöriga, skriver justitieminister Morgan Johansson på Twitter.

– Detta är väldigt sorgligt för svensk debatt om juridik i allmänhet och straffrätt i synnerhet, skriver Anna Herdy, chefredaktör på Flamman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.