Protester mot Puigdemont i Madrid

Uppdaterad
Publicerad

Kataloniens sparkade regionpresident säger att han ska fortsätta arbeta för ett ”fritt land”. Men i huvudstaden Madrid kräver tusentals demonstranter att han ska kastas i fängelse.

Vid lunchtid idag vajade ett hav av spanska flaggor på ett soligt Plaza de Colón i Madrid, där människor samlats för att manifestera mot självständighetsprocessen i Katalonien.

-Vi ställer oss bakom att nödvändiga åtgärder vidtas för att återupprätta lagen i Katalonien, förkunnade en av talarna, och möttes av applåder.

-Fängelse för Puigdemont, skanderade folkmassan.

El Boletín Oficial del Estado, den statliga bulletin som publicerar regeringsbeslut, slog i dag fast att den katalanska regionregeringen har avsatts. Samtidigt upplöses det katalanska regionparlamentet.

Ställs inför rätta

Utöver regionregeringen förlorar uppskattningsvis 150 andra funktionärer såsom rådgivare, kabinettschefer och kommunikatörer vid det katalanska styret sina jobb, konstaterar tidningen La Vanguardia.

Centralregeringen har också låtit förstå att de, om de dyker upp på sina arbetsplatser, riskerar att ställas inför rätta.

Besluten är en del i de åtgärder som Madrid i går fick grönt ljus från senaten att genomföra. Detta efter att det katalanska regionparlamentet under dramatiska former beslutade att Katalonien ska bilda en egen stat.

Samtidigt har spanska åklagare meddelat att man nästa vecka kommer att lämna in åtal mot Puigdemont för upproriskhet.

Även Josep Lluís Trapero, chefen för Kataloniens polisstyrka Mossos d’Esquadra, får sparken. ”Los Mossos” har anklagats för att inte ha lytt order om att stoppa den folkomröstning om självständighet som Puigdemonts regering lyckades driva igenom den 1 oktober, trots stundtals våldsamt ingripande från nationell polis.

Tar över styret

Regeringen har också bett författningsdomstolen att annullera regionparlamentets självständighetsförklaring.

Spaniens vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría får nu den yttersta makten över regionregeringen, medan hennes ministerkollegor får i uppgift att styra de regionala myndigheter som motsvarar deras kompetenser.

Madrid har inga intentioner att lägga om regionens politik på andra områden än självständighetsfrågan, uppger regeringskällor för tidningen El País.

Men att ta och behålla kontrollen över Katalonien fram till att en ny regionregering finns på plats kan bli svårt. Självständighetsivrarna har uppmanat offentliganställda att vägra följa Madrids diktat.

Läget i Katalonien

Kataloniens regionala regering får sparken tillsammans med den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadras polischef, meddelade premiärminister Mariano Rajoy på fredagen. Dessutom ska nyval till regionparlamentet hållas i december.

Katalonien har samtidigt utropat självständighet. Regionens största självständighetsrörelse ANC har manat offentliganställda att inte lyda order från Madrid och att utöva ”passivt motstånd”.

Ett åtal mot Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont kommer att lämnas in nästa vecka, enligt det spanska åklagarämbetet.

Spanien har 17 regioner med olika grader av självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.