Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: SVT

Finansminstern: Svensk ekonomi är urstark

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson höjde tillväxtprognosen under sin presskonferens om det ekonomiska läget på måndagen.

Det var väntat att finansministern skulle avisera neddragningar och att överskottsmålet sannolikt inte kommer att hållas.

Bland annat kommer investeringar att skjutas på framtiden och en större del av budgeten kommer att användas för att möta de stora migrationsströmmarna. Magdalena Andersson preciserade dock inte exakt vilka investeringar som regeringen vill skjuta på.

Finansministern började sin presskonferens med att sammanfatta det ekonomiska läget som visar på en stark tillväxt och jämförde den växande ekonomin med en nyproducerad Tesla.

– Statsfinanserna stärks och underskottet sjunker, konstaterade Magdalena Andersson.

– Samtidigt har vi många som sökt sig till Sverige det senaste året vilket kommer att påverka arbetslösheten på sikt.

Stark tillväxt

Finansministern jämförde med ekonomin i omvärlden som visar på en måttlig men tilltagande tillväxt.

Börsutvecklingen beskrivs som skakig globalt sett med kraftiga nedgångar på Asienbörserna som sedan återhämtat sig. Den amerikanska Centralbanken har höjt styrräntan vilket tyder på en återhämtning inom ekonomin, men kan samtidigt skapa en del valutaoro.

Omställning i den kinesiska ekonomin kommer sannolikt leda till en minskad tillväxt framöver.

Sverige har däremot, betonade Magdalena Andersson, en av de starkaste BNP-tillväxterna i Europa.

– Den svenska BNP:n är oerhört stark jämfört med andra länder, sade hon och jämförde med EU och Norden och konstaterade att Finland har låg tillväxt och hög arbetslöshet samtidigt som Norge påverkas av det låga oljepriset.

Ökning av investeringar

Vad beror upprevideringen av den svenska ekonomiska utvecklingen på?

– Vi har fått ett stor ökning av investeringar. Även nästa år kommer investeringarna vara ett starkt bidrag till tillväxten men också en ökad konsumtion, sade finansministern.

Magdalena Andersson hänvisade också till Konjukturinstitutets prognos som släpptes på måndagsmorgonen som också visar på en stark tillväxt de närmaste åren. Både i år och under 2016 väntas BNP växa med närmare 4 procent och 2017 ligger tillväxten kvar på 2,5 procent enligt Konjunkturinstitutet.

För nästa år räknar regeringen något försiktigare med en tillväxt på 3,1 procent, följt av en tillväxt på 2,4 procent 2017.

– Men vi hoppas förstås att Konjunkturinstitutet har rätt.

Samtidigt väntas arbetslösheten fortsätta minska till 6,5 procent 2017.

– Det är fler lediga jobb i Sverige än det någonsin har varit. Vi ser också arbetskraftsbrist inom många sektorer, sade finansministern.

Enligt Andersson försöker man tillgodose behoven på arbetsmarknaden med satsningar på utbildningar.

Inte ”krona för krona”

Det ökade antalet asylansökningar ökar kostnaderna för staten på kort sikt och det innebär att ”krona för krona-principen” inte kan gälla längre, enligt Magdalena Andersson, det vill säga att regeringen behöver låna för att klara statens utgifter.

– Trots flyktingströmmarna stärker vi de offentliga finanserna, sade Magdalena Andersson i en summering av läget.

Hon betonade dock att man håller fast vid det finanspolitiska ramverket genom att hålla budgeten under utgiftstaket. Budgeteringsmarginalen för 2017 är betydligt lägre än för de andra åren under mandatperioden.

Underskotten minskar under mandatperioden, konstaterar Magdalena Andersson.

– Vi ser tydligt att vi 2018 kommer att ha betydligt lägre underskott än vi hade när vi tog över 2014, sade Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.