Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte att regeringskrisen är löst innan måndag. Foto: Pontus Lundahl/TT

Andersson: Tittar på alla möjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att göra det som är bäst för Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson (S) med anledning av den nära förestående regeringskrisen. Alla möjligheter övervägs enligt ministern, som inte utesluter en lösning innan måndagens misstroendeomröstning.

– Självklart förs det kontinuerligt samtal mellan olika personer.

Tre dagar återstår innan misstroendeomröstningen, som blev ett faktum under gårdagen, äger rum på måndag. Lika många alternativ verkar statsminister Stefan Löfven stå inför: Avgå, låta talmannen utse ny regeringsbildare eller utlysa extraval.

Ett fjärde alternativ är att genom förhandlingar lyckas undgå ett nederlag i omröstningen. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) vänder regeringen just nu på alla stenar.

”Kommer arbeta före måndag”

– Självklart tittar vi nu på alla möjligheter i det här allvarliga läget. Vi kommer att arbeta före måndag. Blir det en misstroendeomröstning, då kommer vi att arbeta efter det, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Hon upprepar också statsministerns kritik mot Vänsterpartiet och oppositionen om att en misstroendeförklaring under brinnande pandemi är oansvarigt.

– Det Sverige behöver nu är inte en politisk kris. Här behöver alla vi som är valda representanter av svenska folket ta ett steg tillbaka och fundera väldigt noga på vad som är bäst för landet i den här allvarliga situationen.

Extraval ett ”stort åtagande”

Till skillnad från ledarskribenterna Göran Greider (Dalademokraten) och Tove Lifvendahl (Svenska Dagbladet) är Magdalena Andersson inte lika positiv inför ett potentiell extraval.

– Det är ett väldigt stort åtagande och jag är inte säker på att det är vad svenska folket längtar efter i den här situationen. Det finns ju en risk att vi även efter ett extraval har ett mycket komplicerat läge i riksdagen och då blir det många månader med talmansrundor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet