Magdalena Andersson: Skatteverket ska kunna utreda penningtvättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket föreslås få utökade befogenheter att utreda penningtvättsbrott, men myndigheten kommer inte att få utökade resurser.

– Det kan bli ett effektivt sätt för Skatteverket att arbeta, eftersom penningtvättsbrott ofta hänger samman med skattebrott, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Skatteverket ska få nya möjligheter att bekämpa brott. Regeringen vill att Skatteverket bland annat själva ska kunna utreda penningtvättsbrott, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

Det skulle göra att ”samhällets samlade resurser för att utreda penningtvätt skulle öka”, säger ministern.

Swedbank och penningtvätten

– Det kan också bli ett effektivt sätt för Skatteverket att arbeta, eftersom penningtvättsbrott ofta hänger samman med skattebrott.

Men det är bara Skatteverkets befogenheter som ökar. Myndigheten kommer inte att få utökade resurser.

– Vi har sedan tidigare ökat Skatteverkets resurser. Det här blir ett sätt att kunna arbeta mer effektivt från Skatteverkets sida.

Förslaget presenterades i höstas men blir nu en proposition.

”Riskerar stärka kriminella nätverk”

Skatteverket ska även kunna utreda fall där det misstänks att falska identiteter eller id-handlingar använts – brott som ofta ligger i början på en brottskedja, menar Magdalena Andersson.

– Pengar som försvinner i penningtvätt och skattebrott är resurser som vi behöver för att finansiera skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Det är pengar som riskerar försvinna ut i de kriminella nätverken och förstärka dem. Det är inte vad vi behöver.

I slutet av februari avslöjade Uppdrag granskning att det finns misstankar om att flera svenska banker medverkat till att tvätta kriminella pengar.

– Det är viktigt att de myndigheter som är ansvariga går till botten med det här och naturligtvis att bankerna samarbetar, säger Magdalena Andersson.

De nya reglerna för Skatteverket föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet