Finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff om övergångsbudgeten. Foto: Thommy Tengborg/TT

Finansministern: ”Kommer inte att vara någons idealbudget”

Uppdaterad
Publicerad

En avskalad budget utan partipolitisk inriktning. Så kommer övergångsbudgeten bli om ingen ny regering är tillsatt den 15 november.

– Det kommer inte att vara någons idealbudget, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Snart är det deadline för att lämna en ny budgetproposition till riksdagen, men fortfarande står Sverige utan en regering.

Magdalena Andersson redogjorde under en pressträff på onsdagen för hur en övergångsregering eventuellt kommer att arbeta med budgeten om det är så att ingen ny regering har tillsatts innan den 15 november.

Regeringsbildningen

– Det här är någonting som aldrig har hänt i Sverige. Vi vet inte om det kommer att ske, men vi börjar att närma oss.

”En avskalad budget”

Finns det ingen regering den 15 november är det övergångsregeringen som får lägga fram en budget. Denna budget kan dock ändras när Sverige får en ny regering med hjälp av särskilda budgetändringar.

– Övergångsregeringen kommer, om det blir aktuellt, att lämna en avskalad budget utan partipolitisk inriktning, säger Magdalena Andersson.

Hon berättar vidare att man kommer att utgå från 2018 års budget, men sedan kommer det att göras ett mindre antal justeringar, exempelvis om man behöver justera anslag för att upprätthålla nödvändiga samhällsfunktioner.

Lär bli en ändringsbudget

Inför onsdagens pressträff talade Andersson med de andra riksdagspartierna, förutom Sverigedemokraterna, och hon tror att partierna kommer att acceptera regeringens sätt att tolka regelverket för en övergångsbudget.

Enligt Magdalena Andersson är det dock osannolikt att den budgetproposition som eventuellt kommer att presenteras från en övergångsregering blir den som kommer att vara svenska statens budget för hela 2019.

– Även om den skulle gå rakt igenom riksdagen. En ny regering kommer att vilja göra avtryck genom att lägga en ändringsbudget.

M beredd lägga budget

Moderaterna har tidigare sagt att partiet är beredd att gå fram med en egen budget, även om ingen regering finns på plats den 15 november.

Om man inte kan enas om övergångsbudgeten eller någon annan budget så börjar automatiskt den från 2018 att gälla 2019.

Fakta: Finansens principer

Anslag som används för förvaltnings- och investeringsändamål pris- och löneomräknas på sedvanligt sätt.

Anslag som avser regelstyrda transfereringssystem justeras utifrån ändrad makroekonomisk utveckling liksom ändrade volymer (t.ex. antal personer som omfattas).

Anslag justeras till följd av beslutade lagar och förordningar, internationella avtal, civilrättsligt bindande avtal eller EU-rättsakter.

Anslag justeras om riksdagen beslutat om flyttar av ändamål och verksamheter mellan utgiftsområden.

Anslag justeras om det krävs för att nödvändiga samhällsfunktioner ska kunna upprätthållas.

För att verksamhet som baseras på ett beställningsbemyndigande för kommande år ska ges förutsättningar att bedrivas i samma omfattning 2019-2021, justeras anslagsnivåerna för alla år med hänsyn till nivån på beräknade infrianden av de ekonomiska åtagandena 2019.

Lagförslag som är politiskt okontroversiella, och som inte kan genomföras under pågående budgetår, inkluderas i de fall det råder politisk samsyn om förslagen.

Källa: Finansdepartementet/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet