Foto: SVT

Magdalena Andersson ser ljust på den svenska ekonomin

Publicerad

Vart är Sveriges ekonomi på väg? I veckan har regeringen haft budgetöverläggningar och finansministern Magdalena Andersson (S) gästade morgonsoffan. 

Vad är det som gör den svenska ekonomin så stark just nu?

– Vi växer på bred front, vi ser att hushållens konsumtion ökar, vi ser att investeringarna ökar, inte minst är byggtakten väldigt hög för nya bostäder, och den offentliga konsumtionen växer. Vi har mycket starkare tillväxt än i både Tyskland och Storbritannien, eller i något annat nordiskt land, säger Andersson.

För ett år sedan var alla oroliga över konstnaderna för den stora flyktingvågen, har detta ändrats?

– De som kom i höstas är ju en liten kostnadspuckel, men eftersom regeringen har lagt om politiken har kostnaderna i jämförelse med i våras minskat med 100 miljarder. Men det ska tilläggas att det inte var ekonomiska orsaker som gjorde att vi la om politiken, utan det var rent praktiskt väldigt svårt att skaffa tak över huvudet för så många människor.

Hur ser budgeten ut för de som kommit hit?

– Det kommer vi att presentera under de närmaste veckorna, det är viktigt att folk kommer i utbildning, är man lite äldre så kanske det är en subventionerad anställning som man behöver. Nu kommer även många nya barn att börja i skolorna, därför är en av de stora satsningarna 10 miljarder till kommuner och landsting.

”Vi kommer gå med överskott”

Du lånar pengar till de här reformerna, är det så bra?

– Frågan är, ska man börja skära ner i skolorna, ha fler barn i klassrummen och färre lärare och sämre barnomsorg under ett år? För sen vet vi ju att vi kommer gå med överskott, det är väldigt tydligt i prognosen. Där gör jag och Konjunkturinstitutet olika bedömningar.

Hur dyrt kommer Brexit att bli för Sverige?

– De som blir mest drabbade är Storbritannien, på längre sikt beror det mycket på vilket handelsavtal som Storbritannien får med EU, och det kommer även påverka Sverige och svenska företag, där råder det fortfarande stor osäkerhet.

”Satsa på kommun, skola, polis”

SVT:s inrikespolitiska kommentator, Margit Silberstein, ger sin analys på finansministerns muntra tillrop.

– Det är viktigt för finansministern att ingjuta mod i alla dysterkvistar i Sverige. Det är även viktigt för Magdalena Andersson att poängtera att man klarat av flyktingkrisen och därmed nu sparar pengar.

Vad tror du hon kommer att använda reformpengarna till?

– De kommer att satsa på kommunerna, skolan, välfärden och polisen.

Silberstein: Stor osäkerhet

Kommer hon undan med att låna pengar för sina reformer?

– Det beror ju på om det går som regeringen och Magdalena Andersson vill, då är allt bra. Men det är ändå en stor osäkerhet och det är svårt att kontrollera.

Socialdemokraterna lovade att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet tills 2020, finns det någon chans till det målet?

– Ja det är ju ingen som tror på det. Jag vet inte ens om Magdalena Andersson ens tror på det, säger Silberstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet