Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S) inledde förhandlingarna om Sveriges Nato-ansökan med Turkiet och Finland Foto: Jessica Gow/TT

Magdalena Anderssons om Natoprocessen: ”Inte optimalt”

Uppdaterad
Publicerad

Erdogandockan och Koranbränningen har skakat om Sveriges och Turkiets relationer. Nu uppmanar Magdalena Andersson (S) regeringen att hålla huvudet kallt i de fortsatta Nato-diskussionerna.

– Att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson har ett ordkrig är väl kanske inte optimalt, säger hon.

Relationen mellan Sverige och Turkiet har fått sig en rejält törn de senaste veckorna. Först efter att en docka av president Erdogan hängdes upp i Stockholm och sedan i spåren av den högerextrema politikern Rasmus Paludans Koranbränning utanför Turkiets ambassad. 

– Ni låter terrororganisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte att hända, sa president Erdogan på måndagen.

Nu kommer en uppmaning från partiet som i regeringsställning inledde förhandlingarna om Sveriges Nato-ansökan med Turkiet och Finland.

– Det är viktigt från regeringens sida i en sådan här situation att agera kallt. Överväga noggrant vilka mått och steg man ska vidta. Det är också viktigt att man har en väldigt tät dialog med Finland och de andra Nato-länderna, säger Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, innan hon fortsätter:

– Och sist men inte minst tycker jag att Ulf Kristersson verkligen ska fundera igenom om SD är rätt parti att luta sig mot i det här läget.

Varför?

– Ja, till exempel det faktum att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson har ett ordkrig om de här Koranbränningarna, det är väl kanske inte optimalt i det här läget.

Kan få oönskade effekter

Magdalena Andersson menar vidare att statsminister Ulf Kristerssons uttalande där han kallade den upphängda dockan för ett ”sabotage” mot Sveriges Nato-ansökan kan få oönskade effekter.

– Ulf Kristersson står upp för den svenska yttrandefrihetslagstiftningen, det är viktigt och bra. Och han precis som jag reagerat på det här, vi har haft två svenska politiker som har mördats på öppen gata. Men att säga att det är ett ”sabotage” kan ju inspirera grupper till ytterligare aktioner, även om jag är säker på att syftet säkert var det motsatta. Men det är en randanmärkning.

På frågan om Sverige efter allt detta kommer att bli medlem i Nato svarar hon kort:

– Ja. Vi lever upp till alla formella kriterier och regeringen arbetar i enlighet med den överenskommelse som slöts i somras, säger Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.