Majoritet i riksdagen mot Fas 3

Publicerad

De rödgröna kräver att regeringen stoppar anvisningen av nya arbetssökande till den så kallade Fas 3 i jobboch utvecklingsgarantin. Sverigedemokraterna stödjer kravet.

Det är Ylva Johansson (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, tillsammans med Mehmet Kaplan (MP) och Josefin Brink (V), som på SVT Debatt skriver att man i dag tar ett så kallat utskottsinitiativ för att stoppa arbetslöshetsåtgärden.

De begär att regeringen skyndsamt redovisar vilka åtgärder som vidtagits.

Stöd från SD
Sverigedemokraterna stödjer förslaget. Det uppger Sven-Olof Sällström (SD) för Aktuellt. Därmed får förslaget majoritet i riksdagen.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
TT

Fakta: Fas 3 – så funkar det

Visa

Fas tre är sista steget i jobb- och utvecklingsgarantin och riktar sig mot långtidsarbetslösa. Ersättningen kommer från försäkringskassan och är på mellan 223 och 680 kronor per dag i högst två år.

Fas tre är en del av jobb- och utvecklingsgarantin, ett arbetsmarknadspolitiskt program som infördes i juli 2007.

Programmets syfte är att erbjuda personer som varit arbetslösa under en längre tid individuella insatser för att de så snabbt som möjligt ska få ett jobb.

Arbetslösa personer som har förbrukat 300 a-kassedagar eller personer utan rätt till a-kassa som har varit inskrivna på Arbetsförmedlingen under minst 18 månader anvisas till jobb- och utvecklingsgarantin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer