Foto: Hanna Franzén/TT

Majoritet i socialutskottet: Utvärdera kriminaliseringen av narkotikabruket

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av partierna i riksdagens socialutskott anser att det är dags att utvärdera lagen om kriminalisering av narkotikabruk – en lag som inte utvärderats sedan den infördes för 30 år sedan. Det visar en enkät som SVT Nyheter gjort.

SVT Nyheter har tidigare berättat att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill utvärdera den svenska narkotikastrafflagen och om den försvårar hjälpinsatser för människor med beroendesjukdom eller inte.

– Har lagen utgjort något hinder för att folk ska söka hjälp? Det finns ett repressivt synsätt på personer i missbruk i och med att det är kriminellt att bruka och inneha narkotika, sa Mikael Malm, samordnare på SKL, som nyligen presenterade organisationens handlingsplan för att vända utvecklingen kring beroende och missbruk i riksdagens socialutskott.

Och en majoritet av partierna i utskottet är positiva till SKL:s förlag.

Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna anser alla att lagen bör utvärderas.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är öppna för en utvärdering under vissa förbehåll medan Moderaterna är mest negativa.

”Vi förespråkar nolltolerans mot användande och försäljning av narkotika”

I enkäten ställde SVT Nyheter följande frågor:

Sveriges Kommuner och Landsting anser att Narkotikastrafflagens paragraf (1§6) bör utvärderas. Vilken är er reaktion på det och anser ni att en utvärdering behövs?

Det parti som var mest avvisande till SKL:s förslag var alltså Moderaterna.

”Moderaterna har för närvarande inga förslag att utvärdera narkotikastrafflagen. Vi står fast vid den restriktiva hållning som präglat svensk narkotikapolitik. Vi förespråkar nolltolerans mot användande och försäljning av narkotika. Lagstiftningen ska dock inte innebära att individer som lider av både psykisk ohälsa och har en missbruksproblematik riskerar att hamna mellan stolarna.”

”Personer med missbruksproblematik är en väldigt utsatt grupp i samhället”

Socialdemokraterna skriver att ”all lagstiftning bör utvärderas kontinuerligt men att partiets utgångspunkt är att narkotikabruk ska vara kriminaliserat”.

”Men vi är öppna för en utvärdering av lagstiftningen utifrån det hälsoperspektiv som SKL tar upp.”

Christina Östberg, en av tre SD-ledamöter i utskottet.

Sverigedemokraterna anser att SKL har goda skäl att lyfta frågan och man motsätter sig inte en utvärdering:

”Vi anser att en utvärdering av lagstiftningen är välbehövlig och väldigt aktuell. Det här handlar ju inte om legalisering utan om att försöka möta och hjälpa individer med beroendesjukdom på ett bättre sätt. Personer med missbruksproblematik är en väldigt utsatt grupp i samhället, som i grund och botten är i behov av vård, och det finns numera en ökad förståelse för detta.”

”Dags att regeringen tar ett initiativ nu”

Michael Anefur, en av två KD-ledamöter i socialutskottet och den som svarade på SVT Nyheters enkät.

Även Kristdemokraterna välkomnar SKL:s förslag.

”Det händer saker i vår omvärld och vi ska vara ödmjuka inför det. Det har gått lång tid nu och då bör man utvärdera lagen och även titta på hur det ser ut i andra länder.”

”På 30 år har synen på beroendesjukdom gått från att man tidigare ansåg att den som drabbades hade svag karaktär till att förstå att detta är en sjukdom som har sin grund i hjärnan. Med dessa medicinska forskningsframsteg måste vi kunna fråga oss hur lagen fungerar i praktiken.”

”När man pratar både med poliser och forskare efterfrågar man bättre verktyg i den här kampen. Regeringen borde ta ett initiativ, ja det är dags att göra det nu.”

Centerpartiets Anders W. Jonsson är partiets enda ledamot i socialutskottet.

Centerpartiet har redan ett stämmobeslut på att kriminalisering av narkotikabruk bör utvärderas och svarar kort:

”Har kriminaliseringen lett till något positivt eller är just kriminaliseringen förklaringen till att Sverige har en exceptionell hög mortalitet i patientgruppen?”

”Lär av Portugal!”

Karin Rågsjö, Vänsterpartiets ledamot i socialutskottet och V:s talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Vänsterpartiet är i dag det enda parti i riksdagen som helt vill ta bort straffet för eget bruk och man välkomnar SKL:s förslag och har flera förslag på frågeställningar som bör besvaras.

”Har antalet beroende minskat? Har de beroende fått vårdinsatser? Vad har lagen inneburit för samhället? Har färre hamnat i beroende/missbruk?”

Man anser också att Sverige borde lära av Portugal, som har ett system byggt på många olika insatser för beroende och där man också har tagit bort straff för eget bruk.

”I Portugal erbjuds beroende/missbrukare vård och hälsoinsatser i stället för att bli straffbelagda för eget bruk. Något som Sverige borde sträva efter.”

Motverkar vård?

Lina Nordquist är Liberalernas ledamot i socialutskottet.

Liberalerna menar att man måste fråga sig om dagens lagstiftning motverkar att människor med beroendesjukdom får vård.

”Svaret på den frågan är av avgörande betydelse. Liberalerna vill redan i dag att påföljden vid bruk och små innehav ska vara god missbruksvård. Vårt främsta narkotikapolitiska mål är att minimera drogrelaterade dödsfall och drogrelaterat lidande.”

”En utvärdering av effekterna av narkotikalagstiftningen vore värdefull för att ge oss kunskap för att minska narkotikarelaterat lidande och död. Inte minst är det viktigt att ta reda på om unga människor får bättre eller sämre framtidsutsikter av dagens lagstiftning.”

Miljöpartiet svarar inte direkt på frågan utan menar att det handlar om vilket syftet med utvärderingen är.

”Miljöpartiets utgångspunkt vad gäller narkotikapolitiken är att den enskildas missbruk är en sjukdom och att vi vill se ett ändrat fokus från straff till vård. Vi är negativa till legalisering och står bakom en fortsatt restriktiv narkotikapolitik.”

Fakta: Hur besvarade partierna enkäten

Frågorna gick ut till samtliga partier i socialutskottet via mejl. Kristdemokraterna svarade dock via telefon. Eftersom vissa partier (S, M, SD och KD) har flera ledamöter i utskottet valde de att svara som grupp.

  • För S-ledamöterna svarade Kristina Nilsson.
  • M svarade utan namngiven avsändare.
  • För KD-ledamöterna svarade Michael Anefur.
  • För SD-ledamöterna svarade Christina Östberg.
  • För C svarade Anders W. Jonsson.
  • För V svarade Karin Rågsjö.
  • För L svarade Lina Nordquist.
  • MP svarade utan namngiven avsändare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.