53 procent av väljarna säger att det är en bra idé med lägre ingångslöner för unga utan gymnasieutbildning och nyanlända. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Majoritet positiv till lägre lön för unga och nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Drygt varannan svensk tycker att lägre löner för unga och nyanlända är en bra idé för att minska arbetslösheten, medan bara drygt en tredjedel tycker att det inte är det. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av SVT.

Diskussionen om lägre löner för nyanlända och unga, grupper som ofta har svårare att få ett jobb, har pågått en längre tid och inte minst Centerpartiet har tagit en stor plats i lönedebatten.

Under 2017 lade Alliansen fram sitt förslag om inträdesjobb för unga utan gymnasieutbildning och för nyanlända. Förslaget skulle innebära att personerna som omfattas får 70 procent av den ordinarie ingångslönen.

Almedalen 2018

”Yngre inte lika övertygade”

Och enligt en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter är fler väljare för än emot ett upplägg av det är slaget. 53 procent säger att det är en bra idé medan bara 35 procent säger att det inte är det.

– En majoritet av svenskarna är för, men det skiljer sig mellan olika grupper. Yngre är inte lika övertygade och bland LO:s medlemmar är en majoritet emot förslaget, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på den position LO tagit, säger Torbjörn Sjöström som är chef på Novus.

Facklig kritik

Bland LO:s medlemmar är siffrorna ungefär det omvända. Fackförbundet har tillhört de stora kritikerna och menar bland annat förslaget skulle pressa ner lönerna även för andra anställda och att det är arbetsmarknadens parter som ska lösa lönebildningen, inte lagstiftning från politiker. Förslaget är också i fokus i LO:s omdiskuterade valfilm.

Skillnaden mellan de politiska blocken är också tydlig i frågan. Bland alliansväljarna är fyra av fem för, Sverigedemokraterna tre av fem, medan tre av fem rödgröna väljare är emot förslaget.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1012 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 7-13 juni 2018.

De intervjuade fick svara på frågan: Tycker du att lägre löner för nyanlända och unga är en bra idé för att minska arbetslösheten, eller tycker du inte det?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet