Foto: TT

Mäklare använde sig av bulvan – avregistreras

Uppdaterad
Publicerad

En fastighetsmäklare får sin registrering återkallad på grund av bulvanhandel med bostadsrätter. Enligt Fastighetsmäklarinspektionen har mannen använt sig av bulvan i samband med flera lägenhetsaffärer.

Den aktuella fastighetsmäklaren är verksam vid en stor firma och har listats som en av landets mest rekommenderade mäklare på en jämförelsesajt. Men vid sitt senaste sammanträde beslutade disciplinnämnden hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) att återkalla mannens registrering.

Att en mäklare prövas för bulvanhandel är mycket ovanligt.

– Det är ett väldigt ovanligt beslut, jag har nog inte varit med om det under mina år som chef. Det finns ett förbud för fastighetsmäklare att ägna sig åt handel med fastigheter i samband med förmedlingsuppdrag. Att handla i strid med detta förbud är särskilt allvarligt, säger Eva Westberg, chef för Fastighetsmäklarinspektionen och ordförande i disciplinnämnden.

Anmäldes redan 2014

Mäklaren anmäldes redan 2014 till FMI av en av Sveriges största mäklarfirmor, som var franchisegivare till mäklarens dåvarande arbetsgivare. Det var en bank som hade reagerat eftersom slutbetalningen från köparen av en bostadsrätt hade skett från mäklarens privata konto.

Det visade sig att samma sak hade hänt vid ytterligare två tillfällen där samme person köpt bostadsrätter som mäklaren hade i uppdrag att förmedla. Men på hösten 2014 avregistrerade sig mannen som fastighetsmäklare på egen begäran och då drog Fastighetsmäklarinspektionen tillbaka sitt ärende.

– I och med att mäklaren blev avregistrerad hade vi inget mandat att göra någon tillsyn längre. Så det blev ju en försening av handläggningen i och med att utredningen låg nere under denna period, säger Eva Westberg.

Åsidosatt god sed

Men när mannen registrerade sig som mäklare på nytt under våren 2015 öppnade FMI ett nytt ärende och har nu utrett ärendet och fatta beslut. Mäklaren själv hävdar i sitt svar till FMI att köparen är en gammal vän till hans familj som han lånat ut pengar till för att  hjälpa denne att komma in på bostadsmarknaden.

Han medger att han åsidosatt god fastighetsmäklarsed på grund av okunskap, men säger att han inte tjänat något på försäljningarna förutom sin sedvanliga provision.

Bostadsrätter såldes med höga vinster efter kort tid

Fastighetsmäklarinspektionen anser dock inte att det finns någon annan förklaring än att det är mäklaren själv som helt eller delvis finansierat och köpt bostadsrätterna och att köparen har agerat bulvan för att dölja detta.

Två av bostadsrätterna har efter mycket kort tid efter köpen sålts till ett betydligt högre försäljningspris. I ett fall såldes en bostadsrätt med en vinst på över 800.000 kronor efter bara ett par månader efter att den sålts.

– Fastighetsmäklarinspektionen har bevisbördan, vilket innebär att vi måste ha stöd i utredningen för att kunna meddela en disciplinär påföljd. Det är svårt när det handlar om bulvanförhållanden. Det här beslutet går ju att överklaga till domstol och i det här fallet får vi se om det håller i rätten, säger Eva Westberg.

 Fastighetsmäklaren kan överklaga ärendet till domstol och under tiden som ärendet prövas kan mannen fortsätta att vara verksam som mäklare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer