Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M och S styr nu ihop i minst 55 kommuner – kan det bli verklighet även på nationell nivå? Foto: Stefan Jerrevång / TT, Fredrik Sandberg/TT

”Maktkamp och ideologi stoppar regeringssamarbete mellan S och M”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De många lokala S-M-styrena reser frågan om det är en möjlig lösning även på nationell nivå.

Men lokalpolitik och rikspolitik har påfallande lite gemensamt.

Kommunpolitiken präglas av pragmatism medan ideologi och maktkamp driver partierna på riksplanet.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Ingen har så envetet förordat ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna som Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf.

Nu är det verklighet på ovanligt många håll runtom i landet. Ett viktigt skäl är att det blivit allt svårare att få ihop stabila majoriteter. S säger fortsatt blankt nej till att samarbeta med SD även lokalt och de små partierna räcker inte längre till för ett styre över den traditionella blockgränsen. Till det kommer den ansträngda ekonomiska situationen som ökar incitamenten att skapa handlingskraftiga majoriteter.

Men innebär detta att den centerpartistiska drömmen kan bli verklighet även på riksplanet?

En del socialdemokratiska strateger vill gärna låta påskina det. Men det handlar nog mer om en vilja att visa på alternativa vägar till regeringsmakten om partierna i det egna regeringsunderlaget fortsätter att krympa. Samt att signalera att det är SD, inte M, som är Socialdemokraternas verkliga huvudmotståndare.

S och M rädda att tappa väljare

För faktum är att det som är möjligt på lokalplanet fortsatt är mycket svårsmält för båda partierna nationellt. Drivkraften där är att hålla varandra borta från Rosenbad, det är en del av partiernas livsluft. Att ge bort statsministerposten till sin ärkerival är kort sagt betydligt svårare än att komma överens om vilket parti som ska ha ordförandeposten i en kommunstyrelse.

Rikspolitiken utgår också från en tydligare vänster-högerkonflikt medan kommunpolitiken ofta kretsar kring mer vardagsnära frågor som kräver pragmatism. Var det nya parkeringshuset ska ligga är trots allt lättare att enas om än fördelningspolitiken.

Slutligen finns det en rädsla hos både S och M att tappa väljare till sina flanker V och SD om de regerar ihop. Så har det däremot inte blivit när partierna har gått samman lokalt.

S och M samarbetar i Sölvesborg

Vissa ser nu framför sig en utveckling likt den i Sölvesborg, alltså att Moderaterna till sist ska få nog av ett dominerande SD och välja att kroka arm med S istället. Men om Tidösamarbetet spricker och Moderaterna försvagas inför nästa val är nog ett troligare scenario att de väljer att gå i opposition.

Den stora vinnaren när det gäller inflytande över kommunpolitiken är SD. Men viktigare för partiets utveckling nationellt är regeringssamarbetet. Håller det hela mandatperioden så kommer det att ha större betydelse för SD:s möjligheter att uppfattas som regeringsdugliga än antalet kommuner de är med och styr i.

Allvarliga ekonomiska tapp för MP och L

Desto dystrare är det för de utpräglade storstadspartierna Liberalerna och Miljöpartiet som åker ur en mängd styren. Än mer bekymmersamt är att de nu saknar mandat på många håll i landet. Det riskerar att göra dem osynliga i lokalpolitiken och innebär allvarliga ekonomiska tapp för två redan pressade partier.

Noterbart är också att det här valet innebär ännu ett hårt slag för den forna alliansen som kommer styra i betydligt färre kommuner än under förra mandatperioden. Att hålla liv i allianstanken genom att hänvisa till den lokala nivån blir därmed knepigare.

Nya realiteter i lokalpolitiken alltså. Men dess effekter på våra folkvalda i riksdag och regering ska inte överskattas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.