Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är på det hela taget mer än nöjd, säger Jimmie Åkesson (SD) efter att förhandlingarna om Tidöavtalet avslutats. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

”Maktspelet har bara börjat för SD”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

SVT:s dokumentär Maktspelet visar tydligt Sverigedemokraternas framgångar i Tidöavtalet. Nu väntar en minst lika svår uppgift för partiet: Att uppgörelsen också genomförs i praktiken. Maktspelet har bara börjat.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SVT:s dokumentär Maktspelet beskriver via Almedalen och en intensiv valrörelse vägen fram till valdagen för framför allt Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Inför valet pekades bägge partierna ut som avgörande kuggar i Magdalena Anderssons och Ulf Kristerssons olika regeringsbyggen.

Så blev det också. Utan Sverigedemokraternas framgångar hade Ulf Kristersson inte kunnat kalla sig statsminister i dag.

SD:s glädje framträder

Dokumentären Maktspelet visar Sverigedemokraternas glädje över det framförhandlade Tidöavtalet några veckor efter valet. På ett internt möte konstaterar SD:s partiledning nöjt att man fått igenom hela sin migrationspolitik. Ett paradigmskifte, slår man fast.

De flesta analyser av Tidöavtalet pekar också ut uppgörelsen som en stor framgång för SD. Inte minst när det gäller överenskommelsen om migrationspolitiken. Här är det tydligt att SD fått genomslag för sina krav.

Att SD fått så stort inflytande på Tidöavtalet är ganska naturligt. SD:s valframgång möjliggjorde regeringsskiftet och SD blev dessutom regeringskonstellationens största parti. Utan ministerposter kunde partiet även kräva kompensation för ytterligare sakpolitiskt genomslag.

Vunnit första ronden

Sverigedemokraterna har alltså all anledning att vara belåtna med framgångarna i Tidöavtalet. Men skrivningar i ett avtal vinner man inga nya val på. Det är genomförandet av politiken och hur väljarna uppfattar detta som är avgörande.

SD har kanske vunnit första ronden, men det återstår fler.

Och för Sverigedemokraterna gäller det inte enbart att visa resultat i migrationspolitiken, även om det är partiets viktigaste fråga. Det handlar också om kriminalpolitiken, en annan kärnfråga, och så förstås bensin- och dieselpriserna, där partiet länge lovat kraftiga sänkningar.

Höstens debatt kring regeringens förslag om sänkt skatt för bensin- och diesel visar hur viktigt det är att leverera på sina vallöften. Och hur lätt det är att en sakfråga som tidigare varit en tillgång, kan bli en belastning i väljarnas ögon.

Missnöje i egna leden värst för SD

Att de politiska motståndarna är kritiska spelar kanske inte så stor roll. Det tillhör det politiska spelet. Värre för SD är missnöjet i de egna leden, inte minst på landsbygden, över att prissänkningen i budgeten bara blev en bråkdel av det man talade om i valrörelsen.

På migrationspolitikens område finns i Tidöavtalet en rad olika långtgående förslag till skärpningar. Innan dessa kan genomföras väntar i de flesta fall utredningar, departementsbehandling, remisser och i flera fall också lagrådsgranskning.

Kan bli strid om flera punkter

Alla dessa delar av processen innehåller möjligheter att påverka, förändra och förhala en slutprodukt. Och räkna med att det finns flera punkter i Tidöavtalet som andra partier i regeringssamarbetet gärna vill försöka stoppa. Det kan handla om tolkar i vården, vandelsgranskning för uppehållstillstånd och ett nationellt tiggeriförbud för att ta några exempel.

Så ska Sverigedemokraterna vara lika glada i slutet av mandatperioden som när man belåtet summerar Tidöavtalet i SVT:s dokumentär återstår flera politiska strider att vinna.

Maktspelet är inte över. Det har bara börjat.

Se hela dokumentären ”Maktspelet” på SVT Play.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.